ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/06/2016 10:17 EEST | Updated 01/06/2016 10:17 EEST

Μετά τα μαχητικά και τα πλοία, οι stealth μοτοσικλέτες

Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει τεχνολογία stealth, και σε γενικές γραμμές πολλοί είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα πολεμικό αεροσκάφος ή πλοίο έχει stealth χαρακτηριστικά, χάρη στην «περίεργη»/ φουτουριστική γεωμετρία που χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό του. Ωστόσο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πάνε ένα βήμα παραπέρα, αποσκοπώντας στην απόκτηση stealth μοτοσικλετών για επιχειρήσεις Ειδικών Δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Defense One, η DARPA (Defense Advanced Projects Agency) άρχισε τον διαγωνισμό της για stealth μοτοσικλέτες το 2014- και πρόσφατα τα δύο πρωτότυπα διαγωνίστηκαν στο Tampa Convention Center, στο πλαίσιο του Special Operations Forces Industry Conference της National Defense Industrial Association.

Πρόκειται για τo Silent Hawk της Logos και το Nightmare της LSA Autonomy: Και τα δύο έλαβαν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν προηγμένοι υβριδικοί multi-fuel κινητήρες, που μπορούν να καίνε μια ποικιλία καυσίμων. Επίσης, αν και στην κανονική τους λειτουργία είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την όλη έννοια της «stealth μοτοσικλέτας»), διαθέτουν ειδικό αθόρυβο mode, που αν ενεργοποιηθεί μειώνει δραματικά την ένταση του θορύβου, καθώς τα οχήματα κινούνται με μπαταρίες.

Ακόμη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι μοτοσικλέτες αυτές έχουν κίνηση και στους δύο τροχούς, για να «πιάνουν» καλύτερα σε χαλίκια και άλλο ανώμαλο/ δύσκολο έδαφος, ενώ το μικρό τους μέγεθος επιτρέπει την κίνηση σε σημεία που είναι δύσκολο να φτάσουν άλλα στρατιωτικά οχήματα.