ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2016 11:29 EEST | Updated 10/06/2016 12:31 EEST

Ανοιχτή επιστολή Μπάιντεν σε θύμα βιασμού

U.S. Vice President Joe Biden delivers remarks at the American Society of Clinical Oncology Annual Meeting in Chicago, Illinois, U.S., June 6, 2016.     REUTERS/Jim Young
Jim Young / Reuters
U.S. Vice President Joe Biden delivers remarks at the American Society of Clinical Oncology Annual Meeting in Chicago, Illinois, U.S., June 6, 2016. REUTERS/Jim Young

Ανοιχτή επιστολή με παραλήπτη ένα θύμα βιασμού απέστειλε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο Buzzfeed.

«Δεν ξέρω το όνομά σου, όμως ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι σε απογοήτευσαν και εκείνη την απαίσια νύχτα του Ιανουαρίου και τους μήνες που ακολούθησαν. Θα πρέπει να ήταν δύσκολο να αναβιώνεις όλα αυτά που σου έκανε ξανά και ξανά. Όμως το έκανες ούτως ή άλλως, με την ελπίδα ότι η δύναμή σου ίσως αποτρέψει να επαναληφθεί αυτό το έγκλημα σε βάρος κάποιου άλλου. Το θάρρος σου κόβει την ανάσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν στην επιστολή του.

Το θύμα βιασμού στο οποίο απευθύνθηκε δεν είναι άλλο από εκείνο της πολυσυζητημένης υπόθεσης «Μπροκ Τέρνερ», που έχει συγκλονίσει την Αμερική. Ο Τέρνερ είναι ένας 20χρονος διακεκριμένος κολυμβητής στο Στράντφορντ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό σε βάρος μιας γυναίκας που είχε χάσει τις αισθήσεις της σε ένα πάρτι στο campus του Πανεπιστημίου και καταδικάστηκε σε εξάμηνη ποινή κάθειρξης. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων λόγω της μικρής ποινής που επιβλήθηκε για μια κακουργηματική πράξη τέτοιου είδους, ενώ είναι πιθανό η ποινή να ελαττωθεί περαιτέρω λόγω του «πρότερου έντιμου βίου» του νεαρού.

Υπενθυμίζουμε ότι αίσθηση είχε προκαλέσει και η γραπτή δήλωση του πατέρα του Τέρνερ, ο οποίος δικαιολογούσε τον γιο του και δεν έδειχνε καμιά ένδειξη συμπάθειας προς το θύμα. Η γυναίκα που βιάστηκε είναι ηλικίας 23 ετών και είχε διαβάσει ενώπιον του δικαστηρίου μια συγκινητική επιστολή, στην οποία περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε η ζωή της από το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε συντάξει το 1994 την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και συμμετέχει στην καμπάνια του Λευκού Οίκου «It’s On Us» για την πρόληψη σεξουαλικών επιθέσεων στα Πανεπιστήμια.