ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2016 14:23 EEST | Updated 14/06/2016 14:23 EEST

Πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κανείς όπλα στην Φλόριντα;

Anadolu Agency via Getty Images
TOKYO, JAPAN - JUNE 14 : People pay tribute to victims of shooting at Pulse Nightclub in Orlando by holding banners and lighting candles, on June 14, 2016 at Shinjuku Ni-chome neighborhood of Tokyo, Japan. Omar Mateen opened fire at the Pulse nightclub early Sunday, killing 49 people and wounding 53 others before dying in a shootout with police. (Photo by DAVID MAREUIL/Anadolu Agency/Getty Images)

Μετά την ένοπλη επίθεση σε κέντρο διασκέδασης ομοφυλοφίλων στο Ορλάντο της Φλόριντα, την πιο αιματηρή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, άνοιξε για μια ακόμα φορά η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί γύρω από την οπλοκατοχή.

Ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, δράστης της επίθεσης, βρισκόταν στο παρελθόν στις λίστες του FBI με τους υπόπτους για τρομοκρατικά χτυπήματα. Μετά από έρευνες όμως των αρχών, δεν διαπιστώθηκε κάποια σύνδεσή του με ριζοσπαστικοποιημένες μουσουλμανικές ομάδες και αφαιρέθηκε το όνομά του από τις λίστες.

Ο ίδιος πρόσφατα κατάφερε να αγοράσει ένα τουφέκι και ένα περίστροφο από κατάστημα όπλων στην Φλόριντα, με τα οποία αφαίρεσε την ζωή από δεκάδες ανθρώπους που διασκέδαζαν στο θρυλικό κέντρο «Pulse». Σύμφωνα όμως με το BBC, ακόμα και εάν το όνομά του συνέχιζε να απασχολεί τις αρχές, ο Ματίν θα μπορούσε να αγοράσει νόμιμα τα όπλα.

Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν να αγοράσει κανείς ένα όπλο -εντελώς νόμιμα- στην Φλόριντα;

  • Σύμφωνα με το BBC, θα ήταν παράνομο να προμηθευτείτε κάποιο όπλο εάν:
  • Είχατε καταδικαστεί για κάποιο κακούργημα, όπως είναι η δολοφονία ή ο εμπρησμός
  • Είχατε καταδικαστεί για οικογενειακή βία ή σας είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα
  • Είχατε εισαχθεί σε κάποιο ψυχιατρείο

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, δεν είναι λίγες οι φορές που το σύστημα καταγραφής των πολιτών κάνει λάθη και καθιστά δύσκολη την προμήθεια όπλων σε άτομα που έχουν το ίδιο όνομα με κάποιον που έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Τέλος, πολλοί κάνουν λόγο για ένα «παραθυράκι» που δίνει την δυνατότητα σε «επικίνδυνα» άτομα να αγοράζουν όπλα. Η νομοθεσία στην Φλόριντα δεν αναγκάζει τους ιδιώτες που πωλούν τα όπλα τους να ελέγχουν τους επίδοξους αγοραστές, όπως ισχύει σε άλλες Πολιτείες.