Δεκάδες οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε gay κλαμπ στο Ορλάντο

Δεκάδες οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε gay κλαμπ στο Ορλάντο

Μια από τις χειρότερες -και πιο αιματηρές- μαζικές ένοπλες επιθέσεις στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται αυτή στο γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο. Ένα μακελειό που συνέβη κατά τη διάρκεια του μήνα που είναι αφιερωμένος στις παρελάσεις υπερηφάνειας.

Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει στους 50 ενώ των τραυματιών στους 53. Πολλοί όμως από τους νοσηλευόμενους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με Reuters, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα.

Ο δράστης

Όπως έγινε γνωστό, ο φερόμενος δράστης είναι νεκρός. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δράστης είναι Αμερικανός υπήκοος με καταγωγή από το Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον 29χρονο Όμαρ Ματίν που διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Βέβαια, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκειται στην οργάνωση, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, ενώ, όπως μετέδωσε NBC News, ο φερόμενος δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος πριν από την επίθεση.

Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για «τουλάχιστον 40 πυροβολισμούς», ενώ αναφέρθηκε πως έγινε ελεγχόμενη έκρηξη στο κλαμπ λίγες ώρες μετά την επίθεση- καθώς και ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Τρομοκρατική ενέργεια

Όπως μετέδωσε το Associated Press, το FBI χαρακτηρίζει την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί εάν πρόκειται για περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας ή εάν υπάρχουν διασυνδέσεις του δράστη με ισλαμιστικές οργανώσεις. Επίσης οι αρχές διερευνούν αν ο δράστης ήταν «μοναχικός λύκος», αν δηλαδή έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι, όπως και μια απροσδιόριστη «συσκευή» πάνω του. Ωστόσο, σε λογαριασμό στο Twitter, που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, όπως μετέδωσε το Reuters. «Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως επισημαίνεται από το Reuters, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν.

Δήλωσε υποταγή στον ISIS

Πάντως, όπως μετέδωσε NBC News, ο φερόμενος δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος πριν από το μακελειό.

Πατέρας δράστη: Η επίθεση «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία»

Ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη, Μιρ Σεντίκε, μιλώντας στο NBC, εκτίμησε ότι η επίθεση «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία». Υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είχε δει δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχε ομοφοβικά κίνητρα.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό ένοπλης επίθεσης στο Ορλάντο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς την Παρασκευή ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τη μουσικό Christina Grimmie ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από live της.

Τακτική ενημέρωση ζήτησε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την πολύνεκρη επίθεση του Ορλάντο, στη Φλόριντα, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια" στις τοπικές αρχές.

"Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΗΠΑ

Δημοφιλή