ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/06/2016 04:58 EEST | Updated 15/06/2016 05:09 EEST

Οι Κούρδοι του Ιράκ και τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Δυνατότητα εξαγωγών αξίας 1δισεκ. δολαρίων το μήνα

Ako Rasheed / Reuters
A member of the Kurdish security forces stands guard after explosions at two oil wells in Khabbaz oilfield, 20 km (12 miles) southwest of Kirkuk in Iraq, May 4, 2016. REUTERS/Ako Rasheed

Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, προκειμένου ν' αυξηθούν οι εξαγωγές του πετρελαίου που παράγουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν εγγυημένα έσοδα 1 δισ. δολαρίων το μήνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG).

Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ το Μάρτιο σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του κουρδικού αγωγού πετρελαίου, προκειμένου ν' ασκήσει πιέσεις στις τοπικές αρχές για την έναρξη συνομιλιών, με επιδίωξη την υπογραφή συμφωνίας για τη διάθεση των πετρελαϊκών εσόδων.

Η κεντρική εταιρία πετρελαίων του Ιράκ (North Oil Company) εξήγαγε ποσότητες 150.000 βαρελιών ημερησίως μέσω του αναφερόμενου αγωγού που καταλήγει στο τουρκικό πετρελαϊκό λιμάνι του Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο.

Ο κουρδικός αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο που παράγεται στις κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ και το οποίο εξάγεται ανεξάρτητα από το πετρέλαιο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)