Τα πέντε κεφάλαια του εκλογικού νόμου αναζητούν 200 βουλευτές

Τα πέντε κεφάλαια του εκλογικού νόμου αναζητούν 200 βουλευτές
|
The desks and microphones inside the empty Greek Parliament
The desks and microphones inside the empty Greek Parliament
Gatsi via Getty Images

Στην αναζήτηση των 200 βουλευτών για την κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα βρίσκεται το Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να καταργηθεί το μπόνους με 200 ψήφους και ουσιαστικά να υιοθετηθεί η απλή αναλογική από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στους 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο πάντως δεν μπορεί να υπολογίζεται η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε «ανοιχτό» παράθυρο για συναίνεση μόνο στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει την διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα καταλήξει στην πρόταση που θα κάνει και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κριτήριο θα είναι η πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και πολιτική δυναμική. Η εκκίνηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η απλή αναλογική.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι μετά τις συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπα και Π. Καμμένο η συζήτηση εντοπίζεται σε 5 κεφάλαια:

  • μπόνους στο πρώτο κόμμα
  • πλαφόν εισόδου στη Βουλή
  • ψήφος των ομογενών
  • ψήφος στα 17
  • κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

Η εκτίμηση των συνεργατών του Αλ. Τσίπρα είναι ότι στην κατάργηση του μπόνους μπορούν να συμφωνήσουν από την αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Επομένως το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων θα ορίσουν την τελική λύση.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο η μόνη σύμπτωση απόψεων κυβέρνησης – ΝΔ είναι στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και στην ψήφος στους ομογενείς, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση νόμου.

Συστάσεις για ψυχραιμία προς τη ΝΔ

Σχολιάζοντας πάντως τη στάση της ΝΔ, κυβερνητικές πηγές συστήνουν... ψυχραιμία.

Όπως επεσήμαναν, η ΝΔ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις - ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20% και πρόσθεταν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Σημείωναν επίσης ότι η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

Ως εκ τούτου, σχολίαζαν «θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας».