ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2016 07:03 EEST | Updated 14/07/2016 07:03 EEST

ΗΠΑ: Δημοσιοποίηση βίντεο με αστυνομικούς να σκοτώνουν άοπλο λευκό άνδρα

Η αστυνομία του Φρέσνο (Καλιφόρνια) δημοσιοποίησε βίντεο από αστυνομική κάμερα, όπου φαίνονται δύο αστυνομικοί να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν άοπλο λευκό άνδρα, εν μέσω γενικότερου τεταμένου κλίματος στις ΗΠΑ γύρω από τη χρήση βίας από την αστυνομία.

Ο Ντίλαν Νομπλ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 25 Ιουνίου, όταν τον σταμάτησαν δύο αστυνομικοί (δεν κατονομάστηκαν) οι οποίοι θεώρησαν πως ήταν οπλισμένος, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Φρέσνο, Τζέρι Ντράιερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο λαμβάνει χώρα καθώς η αστυνομία δέχεται δριμεία κριτική σε όλη τη χώρα για σειρά περιστατικών θανάτων μαύρων από πυρά αστυνομικών, πυροδοτώντας εκτεταμένες και πολύ συχνά καταστροφικές διαδηλώσεις.

Στο βίντεο ο Νομπλ φαίνεται να βγαίνει από φορτηγάκι και μετά να μη συμμορφώνεται με τις εντολές των αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο Νομπλ ακούγεται να λέει ότι «μισεί τη ζωή του» και κρατά το δεξί του χέρι πίσω στην πλάτη του. Επίσης, όπως είπε ο Ντάιερ, οι αστυνομικοί τον είδαν να πάει να πιάσει κάτι από το αυτοκίνητο.

Ένας από τους αστυνομικούς είπε ότι νόμισε πως ο Νομπλ είτε τον προκαλούσε είτε τραβούσε όπλο, ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν άοπλος.

Ένας από αυτούς πυροβόλησε τον Νομπλ δύο φορές, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Μετά τον πυροβόλησε τρίτη φορά, ενώ έβαζε το χέρι κάτω από το πουκάμισο, στη ζώνη του. Ο δεύτερος αστυνομικός πυροβόλησε τον Νομπλ όταν τον είδε να φέρνει το χέρι στη ζώνη του.