Επίθεση στη Νίκαια. Όσα γνωρίζουμε

Επίθεση στη Νίκαια. Όσα γνωρίζουμε
People stand next to covered bodies in the early hours of Friday, July 15, 2016, on the Promenade des Anglais in Nice, southern France. France has been stunned again as a large white truck killed many people after it mowed through a crowd of revelers gathered for a Bastille Day fireworks display late Thursday evening, in the Riviera city of Nice. (AP Photo)
People stand next to covered bodies in the early hours of Friday, July 15, 2016, on the Promenade des Anglais in Nice, southern France. France has been stunned again as a large white truck killed many people after it mowed through a crowd of revelers gathered for a Bastille Day fireworks display late Thursday evening, in the Riviera city of Nice. (AP Photo)
ASSOCIATED PRESS

Στο αίμα βάφτηκε η Μέρα της Βαστίλης όταν στις 23:20 (ώρα Γαλλίας) την Πέμπτη 14 Ιουλίου ο οδηγός ενός φορτηγού δύο τόνων επιτέθηκε και παρέσυρε με το όχημά του πεζούς στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της Νίκαιας, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων, με αποτέλεσμα δεκάδες να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

Μάλιστα ο δράστης άρχισε να πυροβολεί πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Τα θύματα

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Παρισιού, τον Φρανσουά Μολέν, 202 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, 84 έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και έφηβοι, ενώ από τους τραυματίες 52 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 25 διατηρούνται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.

Ο δράστης

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του και είναι ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ.

Είχε γεννηθεί στις Ιανουαρίου του 1975 στην Τυνησία

Εργαζόταν ως σοφέρ, αλλά και ως ταχυδιανομέας

Ήταν διαζευγμένος και είχε τρία παιδιά

Η πρώην γυναίκα του κρατείται από την αστυνομία

Ήταν γνωστός στις αρχές για βίαιη συμπεριφορά και μικροκλοπές μεταξύ των ετών 2010 και 2016

Είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλακή με αναστολή στις 24 Μαρτίου 2016 για χρήση βίας

Ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας

Το φορτηγό ενοικιάστηκε στις 11 Ιουλίου από τον ίδιο

Εντός του οχήματος εκτός από το όπλο του δράστη βρέθηκαν ένα ποδήλατο, δύο ρέπλικες αυτόματων όπλων, μια παροπλισμένη χειροβομβίδα. Επίσης βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, ένα δίπλωμα οδήγησης τραπεζικά στοιχεία και έγραφα τα οποία εξετάζονται από τις αρχές.

Είχε συνεργούς; Ποιοί ήταν;

Μέχρι στιγμής ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ φαίνεται πως έδρασε μόνος του.

Καμία οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους αν και πανηγύρισε στο διαδίκτυο, δεν έχει λάβει την ευθύνη. Ωστόσο όλοι τον συνδέουν με τον ισλαμικό εξτρεμισμό αν και με μαρτυρίες γειτόνων του ο δράστης δεν φαινόταν τηρεί τα τυπικά της ισλαμικής θρησκείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τα ξημερώματα της Παρασκευής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, έκανε λόγο για «τερατώδη» επίθεση «τρομοκρατικού χαρακτήρα» στη Νίκαια και ανακοίνωσε ότι θα ενταθεί η δράση της Γαλλίας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Λίγες ώρες αργότερα σε νέες του δηλώσεις είπε πως «η μάχη με την τρομοκρατία θα είναι μακρά, γιατί ο εχθρός θα συνεχίσει να επιτίθεται».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου είπε πως αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα κίνητρα του δράστη, «ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλμ είναι ένας τρομοκράτης που πιθανότατα με τον έναν ή άλλο τρόπο συνδέεται με το ριζοσπαστικοποιημένο ισλάμ».

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει αν ο δράστης είχε εμπνευστεί από μηνύματα τζιχαντιστών. «Έχουμε ένα άτομο που δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών για δραστηριότητες που συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ», δήλωσε ο Καζνέβ, ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να επιβεβαιώσει αν τα κίνητρα του δράστη συνδέονταν με τον τζιχαντισμό απάντησε: «Όχι».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμά του χαρακτήρισε την επίθεση ως τρομοκρατική και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση όσον αφορά τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Θα καταστρέψουμε αυτή την άθλια τρομοκρατική οργάνωση» είπε μεταξύ άλλων.

Όσοι γλύτωσαν και όσοι χάθηκαν

Η επόμενη ημέρα στη Νίκαια είναι μια θλιβερή ημέρα. Ο παραλιακός δρόμος ήταν άδειος, ενώ θα έπρεπε να σφύζει από ζωή. Τα καφέ κλειστά. Ο κόσμος κλειδαμπαρωμένος στα σπίτια του. Μόνο οι τουρίστες που περίμεναν με τις βαλίτσες τους ένα ταξί για να τους πάει στο αεροδρόμιο. Όσοι γλύτωσαν περιγράφουν σκηνές φρίκης και πανικού. Άνθρωποι που έτρεχαν για τη ζωή τους και μετά τον πανικό ο πόνος καθώς ο δρόμος που πέρασε ο μακελάρης είχε γεμίσει με πτώματα.

Τα θύματα ήταν τουρίστες, μόνιμοι κάτοικοι της Νίκαιας, παιδιά, γυναίκες, μεσήλικες, κορίτσια, επαγγελματίες, νοικοκυρές. Όπως και να έχει το νήμα της ζωής τους κόπηκε απότομα, αφήνοντας συγγενείς και φίλους σε μια άφατη οδύνη και τη διεθνή κοινότητα σαστισμένη.

Δημοφιλή