Προειδοποιούν οι «28» την Τουρκία για την θανατική ποινή

Προειδοποιούν οι «28» την Τουρκία για την θανατική ποινή
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 18: US Secretary of State John Kerry (L) and High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini (R), attend a joint press conference after the EU Foreign Ministers' meeting in Brussels, Belgium on July 18, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 18: US Secretary of State John Kerry (L) and High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini (R), attend a joint press conference after the EU Foreign Ministers' meeting in Brussels, Belgium on July 18, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας τη ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογραμμίζουν οι 28 στην ανακοίνωσή τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής».

Υπενθυμίζουν δε πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή Τουρκία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων».

Από την πλευρά της, την ανησυχία της για το «αίσθημα σοβαρότητας και κινδύνου» για τη «σταθερότητα» στην Τουρκία, εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το συμβούλιο των υπουργών. Ερωτηθείσα αν για την ΕΕ η Τουρκία είναι ακόμα «ασφαλής τρίτη χώρα», η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς το επίκεντρο της πορσοχής για την ΕΕ αυτήν την ώρα είναι να επανέλθει η κατάσταση στην «ομαλότητα».

«Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων» δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός, σημειώνοντας ωστόσο πως ενδεχομένως να υπάρξει μελλοντικά η ανάγκη της στρατηγικής επανεξέτασης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ερωτηθείσα δε αν πιστεύει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη παγώσει, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από κανέναν υπουργό, ενώ παρέπεμψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, του οποίου αρμοδιότητα αποτελούν τα ζητήματα διεύρυνσης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ και πως εναπόκειται στην Τουρκία να εξετάσει το κατά πόσο η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει μια από τις «φιλοδοξίες» της.

*****

Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνήσει σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και για να εκφράσει την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δημοφιλή