ΔΙΕΘΝΕΣ
26/07/2016 17:52 EEST | Updated 26/07/2016 18:04 EEST

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καλεί την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στην έκδοσή του στην Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
Islamic cleric Fethullah Gulen poses for a photo while speaking to members of the media at his compound, Sunday, July 17, 2016, in Saylorsburg, Pa. Turkish officials have blamed a failed coup attempt on Gulen, who denies the accusation. (AP Photo/Chris Post)

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, σε άρθρο του στου;ς The New York Times,κάλεσε την Τρίτη 26 Ιουλίου τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν» στον «πειρασμό να δώσουν (στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν όλα όσα θέλει», δηλαδή την έκδοσή του στην Τουρκία.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι ήταν ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Ο ιερωμένος στο άρθρο αυτό διαψεύδει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της Άγκυρας σε βάρος του, καταδικάζει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κι επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται στη βία.

Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για τη στρατηγική του τούρκου προέδρου ο οποίος «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

«Ο στόχος του: να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης», προσθέτει ο 75χρονος ιμάμης.

«Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν.

Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία.

Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ («Υπηρεσία», στα τουρκικά).

Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ιερωμένου. Την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επανήλθε στο θέμα: «Η Αμερική γνωρίζει ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πίσω από το πραξικόπημα», είπε, καλώντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοσή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)