LIFE

Τι συμβαίνει με το Ρίο; Ήδη 4 αποστολές έχουν κάνει παράπονα για τα «άθλια δωμάτια» στο Ολυμπιακό Χωριό

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 24: A general view of the Olympic and Paralympic Village for the 2016 Rio Olympic Games in Barra da Tijuca. The Village will host up to 17,200 people amongst athletes and team officials during the Games and up to 6,000 during the Paralympic Games on July 24, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)
Buda Mendes via Getty Images
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 24: A general view of the Olympic and Paralympic Village for the 2016 Rio Olympic Games in Barra da Tijuca. The Village will host up to 17,200 people amongst athletes and team officials during the Games and up to 6,000 during the Paralympic Games on July 24, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Αν νομίζατε πως το δικό σας σπίτι χρειάζεται επισκευές, περιμένετε μέχρι να δείτε τι έχουν να πουν οι Αυστραλοί αθλητές για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σπίτια που τους παρείχε η διοργάνωση των Ολυμπιακών του Ρίο.

Η ομάδα της Αυστραλίας αρνήθηκε να μείνει στο Ολυμπιακό Χωριό του Ρίο το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας στους New York Times πως τα δωμάτια δεν ήταν κατάλληλα για κατοίκηση.

Τα δωμάτια χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή για την ομάδα επειδή είχαν «βουλωμένες τουαλέτες, σωλήνες με διαρροές, εκτεθειμένα καλώδια, σκοτεινά κλιμακοστάσια στα οποία δεν είχε εγκατασταθεί φωτισμός και βρώμικα πατώματα που είχαν άμεση ανάγκη από γερό καθάρισμα», σύμφωνα με τη δήλωση της Kitty Chiller, υπεύθυνη της αυστραλιανής αποστολής στο Ρίο.

«Δεν έχω βιώσει ποτέ παρόμοια κατάσταση σε (ολυμπιακό) χωριό», λέει η Chiller στο Reuters.

Παρόλα αυτά, οι επίσημες φωτογραφίες των δωματίων που περιλαμβάνονται στο δελτίο τύπου, δεν εμφανίζουν τίποτε από όλα αυτά:

Η οργανωτική επιτροπή του Ρίο αναγνωρίζει πως κάποια δωμάτια χρειάζονται «επιπλέον δουλειά» και λένε πως θα βάλουν τις ομάδες που ήταν να μείνουν σε αυτά τα δωμάτια σε άλλα κτίρια, μέχρι τα συγκεκριμένα δωμάτια να είναι έτοιμα.

«Τα συνεργεία μας δουλεύουν νυχθημερόν και θα συνεχίσουν να εργάζονται 24 ώρες την ημέρα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα», αναφέρει η επίσημη δήλωση που έστειλε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο στην Huffington Post. «Δυστυχώς, Το Rio 2016 υπολογίζει πως θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα για να γίνει αυτό».

Εν τω μεταξύ, κι άλλες αποστολές και πιο συγκεκριμένα αυτές της Νέας Ζηλανδίας, της Δανίας και της Αγγλίας έχουν κάνει παράπονα για την κατάσταση των δωματίων τους. Και έχουν σοβαρούς λόγους: Πολλοί αθλητές υποστηρίζουν πως ένας καλός βραδινός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση στο άθλημά τους. Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως αρκεί μια βραδιά ανήσυχου ύπνου για να προκαλέσει χάος στα μέγιστα επίπεδα καρδιακού ρυθμού και στις αναμενόμενες επιδόσεις στην άσκηση, δυο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στην ελίτ των αθλητών.

Επίσης, όλη αυτή η πανωλεθρία με το στεγαστικό ζήτημα των αθλητών δεν κάνει, φυσικά, καλό στην υπόληψη του Ρίο. Θυμίζει έντονα όσα είχαν γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, όπου οι κατοικίες των αθλητών είχαν ό,τι πρόβλημα μπορούσε να φανταστεί κάποιος σε σχέση με τα υδραυλικά και την ίδια την κατασκευή των κτιρίων. Όχι πως οι Ολυμπιακοί του Ρίο δεν έχουν παρουσιάσει ήδη μέχρι στιγμής μισή ντουζίνα προβλήματα άλλου είδους, από αθλητές να αρρωσταίνουν από τον ιό Zika μέχρι την οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα και το μολυσμένο νερό στους αγωνιστικούς χώρους. Για να μην αναφέρουμε το σκάνδαλο ντόπινγκ που προέκυψε και παρά λίγο να αποκλείσει ολόκληρη την αποστολή της Ρωσίας από τη διοργάνωση.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να διορθωθεί η κατάσταση με την Αυστραλία. Η Chiller είπε στην ανακοίνωσή της πως θα επανεκτιμήσει την κατάσταση με το στεγαστικό θέμα των αθλητών, οπότε είναι πιθανό η αποστολή της Αυστραλίας να μετακομίσει σύντομα στο Ολυμπιακό Χωριό.