ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2016 09:36 EEST | Updated 27/07/2016 09:37 EEST

Η Ρούσεφ δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης των αγώνων

Victor Moriyama via Getty Images
SAO PAULO, BRAZIL - JULY 8: Brazilian suspended President Dilma Rousseff participates in a rally of women in defense of democracy on July 8, 2016 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Victor Moriyama/Getty Images)

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα μετά την παραπομπή της σε δίκη, είπε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Σύμφωνα με το BBC, η Ρούσεφ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση επειδή η θέση που της είχε δοθεί ήταν υποτιμητική. Εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μικέλ Τέμερ, δήλωσε ότι η Ρούσεφ θα καθόταν είτε δίπλα είτε μια σειρά κάτω από αυτόν.

Η ίδια δήλωσε με την σειρά της ότι θα έπρεπε να κάτσει δίπλα στον προκάτοχό της, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επίσης δεν θα παραστεί στην τελετή.

Το χρονικό:

Η Ρούσεφ βρισκόταν στην εξουσία από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει συμπεριληφθεί στα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» του περιοδικού TIME για το 2012 και ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στο λαό. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά της έπεσε μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Petrobras και σε μια υπόθεση που αφορούσε στη δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο. Η συζήτηση για την παραπομπή της σε δίκη δεν αφορά σε καμία από αυτές τις υποθέσεις, αλλά στην φερόμενη εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτήρισε την διαδικασία μομφής «πραξικόπημα». Το σκάνδαλο Petrobras ξέσπασε τον Μάρτιο του 2014 και αφορά σε φερόμενες δωροδοκίες της κρατικής εταιρείας Petrobras από κατασκευαστικές εταιρείες και εξετάζεται από τις αρχές της Βραζιλίας. Η υπόθεση με τα υδροηλεκτρικά φράγματα σχετίζεται με την προώθηση σχεδίων για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο, παρά τις αντιδράσεις των ιθαγενών που φοβούνταν ότι η περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.