ΔΙΕΘΝΕΣ
30/07/2016 10:09 EEST | Updated 30/07/2016 10:10 EEST

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος είναι ο «αρχιεχθρός» του Ερντογάν. Το προφίλ της πανίσχυρης οργάνωσής του

Islamic cleric Fethullah Gulen speaks to members of the media at his compound, Sunday, July 17, 2016, in Saylorsburg, Pa. Turkish officials have blamed a failed coup attempt on Gulen, who denies the accusation. (AP Photo/Chris Post)
ASSOCIATED PRESS
Islamic cleric Fethullah Gulen speaks to members of the media at his compound, Sunday, July 17, 2016, in Saylorsburg, Pa. Turkish officials have blamed a failed coup attempt on Gulen, who denies the accusation. (AP Photo/Chris Post)

Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, κάποτε σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται πλέον ο μεγαλύτερος εχθρός του. Ο μουσουλμάνος κληρικός στον οποίο αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση την ευθύνη για τη διοργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας θύελλας στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: Ο Γκιουλέν ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, με την τουρκική κυβέρνηση να επιδίδεται σε παραλήρημα απαιτήσεων για έκδοσή του, που ενοχλεί την αμερικανική πλευρά.

Εκτενές αφιέρωμα σχετικά με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και την οργάνωσή του δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα».

Ποιος είναι ο Γκιουλέν

Γεννήθηκε το 1938 στην Ανατολική Τουρκία σε ένα χωριό του Ερζερούμ, σε βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Έμαθε το Κοράνι από τη μητέρα και τον πατέρα του, στράφηκε νωρίς στην ποίηση και μετέπειτα άρχισε να απευθύνεται στους συνομηλίκους του, κηρύσσοντας τα ιερά κείμενα, με έμφαση στα κομμάτια που επικεντρώνονται στην ειρήνη. Μετά τις θεολογικές του σπουδές έγινε ιεροκήρυκας και άρχισε τις περιοδείες, ενώ επίσης σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Υπηρέτησε στον στρατό και μετά κατέληξε στη Σμύρνη τη δεκαετία του 1960, όπου ενεπλάκη στα κοινωνικά ζητήματα, ασκώντας κριτική σε αυτό που έβλεπε ως έκπτωση των ηθικών και ισλαμικών αξιών. Επηρεασμένος από τον δάσκαλο του Σουφσμού, Σαΐντ Νουρσί, άρχισε να κηρύσσει δημόσια, έξω από το τζαμί, ενώ ανέπτυξε σχέσεις με το Φανάρι και προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο μιλούσαν ανοιχτά και δημόσια για φιλία και στενούς δεσμούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (1971) συνελήφθη, καθώς άρχισε να έρχεται σε σύγκρουση με το τουρκικό καθεστώς, κατηγορούμενος για υπονόμευση κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Απελευθερώθηκε σύντομα, επέστρεψε στο Εντερίμ και μετά βρέθηκε τη δεκαετία του 1980 στη Σμύρνη ξανά, ως ιεροκήρυκα. Η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και κατά τα μέσα της είχε γίνει γνωστός στον Τύπο, ερχόμενος μάλιστα σε επαφή με δημοσιογράφους και ιδρύοντας τον όμιλο ZAMAN. Διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται μαζί του και γενικά η δεκαετία του 1990 είναι η «χρυσή δεκαετία» του Γκιουλέν, με μεγάλη απήχηση εντός και εκτός της χώρας και ταξίδια όπου στον κόσμο υπάρχει τουρκόφωνος πληθυσμός. Παράλληλα γράφει βιβλία, πολλά από αυτά ποιητικά, με θρησκευτικό υπόβαθρο, που μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. Το 1999 ανακηρύσσεται η δημοφιλέστερη προσωπικότητα της Τουρκίας. Ως τις αρχές του 2000, το κίνημα του Γκιουλέν δραστηριοποιούνταν σε περισσότερες από 50 χώρες με σχολεία, πανεπιστήμια, ιεροδιδασκαλεία, οικοτροφεία, κέντρα σπουδών και ιδιωτικές εταιρείες, φτάνοντας από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ακόμα και στην ίδρυση τραπεζών. Σήμερα το κίνημα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 65 χώρες της Αφρικής της Ασίας της Ευρώπης με κέντρο την Γερμανία, Ρωσία, την Αμερική και την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τα Βαλκάνια.

Ο Γκιουλέν έφυγε το 1999 για τις ΗΠΑ με ιατρική βίζα, ξεκινώντας μια μακρά δικαστική κόντρα για έκδοσή του. Τον Οκτώβριο του 2008 δικαστήριο της Πενσιλβάνια του χορήγησε επίσημα άδεια παραμονής και πράσινη κάρτα.

Δίκτυο Γκιουλέν

Το δίκτυό του ελέγχεται από την κεντρική οργάνωση και διοίκηση που βρίσκεται στις ΗΠΑ και στην Γερμανία. Έχει τεράστια επιρροή με αντίστοιχα εκπαιδευτικά κέντρα –(Νουρτζού)- σε αρκετές Τουρκόφωνες χώρες του Καυκάσου που διατηρεί και χρηματοδοτεί τα λεγόμενα φροντιστήρια –ιεροσπουδαστήρια «Νουρτζού», ενώ σε Ουζμπεκιστάν και Ρωσία όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα έχουν κλείσει με ενέργειες του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν. Στις ΗΠΑ οι έρευνες πάνω στα δημόσια σχολεία (charter) έχουν να κάνουν με το αν η τουρκική θρησκευτική κοινότητα (Hizmet) που τα χειρίζεται εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης με βίζες για να φέρνει καθηγητής και άλλο προσωπικό από την Τουρκία στις ΗΠΑ, έχοντας ως αποτέλεσμα την «κακή διαχείριση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, και κατ’ επέκταση των χρημάτων των αμερικανών φορολογούμενων».

gulen movement

Αυτό που ερευνούν σε βαθύτερο επίπεδο οι αμερικανικές αρχές ήδη από τα τέλη του 2010 είναι αν αφενός μέσω των σχολείων αυτών γίνεται ένας πολύ καλά συγκεκαλυμμένος θρησκευτικός προσηλυτισμός και δευτερευόντως, αυτό που διερευνάται σε αυτή την μεγάλης διάρκειας έρευνας των Αμερικανικών Αρχών είναι αν αυτός ασκείται υπέρ τρίτων χωρών, αν έχει δηλαδή και ξένες επιρροές προς τα αμερικανικά ήθη και συνταγματικά δεδομένα κατοχυρωμένα θρησκευτικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά δικαιώματα της κάθε εθνικής κοινότητας τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερτερούν εκείνων των Αμερικανών Πολιτών.

Τα σχολεία του Γκιουλέν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Philadelphia Inquirer το 2011, είναι από εκείνα που χρησιμοποιούν περισσότερο τον τύπο βίζας H1B. Συγκριτικά, το 2009, τα σχολεία έλαβαν εγκρίσεις για 684 βίζες του συγκεκριμένου τύπου, όταν η Google Inc. είχε λάβει 440. Επίσης, ως «ενδεικτικό της χρηματοδότησης που λαμβάνουν, είναι το σχολείο Truebright, το οποίο λαμβάνει πάνω από 3 εκ. δολάρια για τους 348 μαθητές που έχει».

Ο συγκεκριμένος τύπος βίζας χρησιμοποιείται για να προσελκύσει ξένους εργαζομένους με ειδίκευση στα μαθηματικά, τεχνολογικές ικανότητες για θέσεις εργασίας που υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό με Αμερικανική υπηκοότητα. Κάποιες καταθέσεις μαρτύρων έκαναν λόγο, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Philadelphia INQUIRER, επικαλούμενες μαρτυρίες γονέων, ότι αξιωματούχοι σε κάποια σχολεία charter, με ειδίκευση στα μαθηματικά και τις επιστήμες, είχαν πει ότι θέλουν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας –μόνον-με Τούρκους. Μάλιστα, στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για αντικατάσταση πιστοποιημένων Αμερικανών εκπαιδευτικών από Τούρκους χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, οι οποίοι μάλιστα μιλούν σπαστά αγγλικά την στιγμή που καλούνται ως καθηγητές Αγγλικών(sic..) και πληρώνονται με υψηλότερους μισθούς σε σύγκριση με άλλους με Αμερικανική υπηκοότητα.

gulen movement

Το κίνημα Γκιουλέν φέρεται να έχει χωρίσει τις ΗΠΑ σε πέντε περιοχές, με έναν γενικό διευθυντή να συντονίζει τις δραστηριότητες των σχολείων, των ιδρυμάτων και των πολιτιστικών κέντρων. Μάλιστα γίνεται λόγος για το «tuzuk», ένα έγγραφο, που λειτουργεί εν είδει συμβολαίου το οποίο καθορίζει πόσα χρήματα-από τον μισθό τους- πρέπει οι εκπαιδευτικοί να επιστρέφουν στον οργανισμό –κίνημα του Γκιουλέν. Ακόμη, ελεγκτές στο Οχάιο βάσει πάντοτε των στοιχείων που αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, βρήκαν ότι ένας αριθμός σχολείων είχε παράνομα επεκτείνει την δημόσια χρηματοδότηση, προκειμένου να πληρώνονται νόμιμα μεταναστευτικά και ταξιδιωτικά παράβολα, για μη εργαζομένους και καθηγητές που έχουν παραμείνει χωρίς να έχουν νόμιμη άδεια. Ενδεικτικό των στοιχείων που βρήκαν οι ελεγκτές είναι στην επιστημονική ακαδημία Horizon στο Σινσινάτι τον Μάιο του 2009, «κατά τη διάρκεια της περιόδου του ελέγχου, το 47% των καθηγητών -9 από τους 19- δεν είχαν άδεια», ενώ αποδεικνύεται επίσης ότι ο ιδρυτής του σχολείου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το σχολείο, αλλά και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζεται το συγκεκριμένο σχολείο. Στην έρευνά τους επίσης οι Αμερικανικές αρχές έχουν στην κατοχή τους e-mails που δείχνουν ότι τα σχολεία charter συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν (Hizmet) και ενδεχομένως να ελέγχονται άμεσα από αυτό.

Από το ρεπορτάζ της Philadelphia Inquirer, Οχάιο, Καλιφόρνια, και Τέξας είναι οι πολιτείες με τα περισσότερα σχολεία που σχετίζονται με τον Gulen. Το Οχάιο έχει 19, που διοικείται από την Concept Schools Inc., και είναι γνωστά ως Horizon Science Academies. Στην Καλιφόρνια είναι 14 που διοικούνται από το ίδρυμα Magnolia, και στο Τέξας υπάρχουν 33, γνωστά ως Harmony schools, διοικούμενα από το ίδρυμα Cosmos.

gulen movement

Hizmet

Ο όρος Hizmet έχει την ρίζα του στην Οθωμανική αυτοκρατορία και ουσιαστικά είναι η -θρησκευτική –κοινότητα που τελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του καδή –του δικαστή ενίοτε ταυτόχρονα και ιμάμη/ κληρικού – ο οποίος οφείλει να εφαρμόζει την Σαρία και να αποδίδει δίκαιο και κρίσεις, εντός της κοινότητας με βάση τον Ισλαμικό νόμο(Σαρία). Το Hizmet, που κατά κυριολεξία είναι οι (αντ)απόδοση υπηρεσιών στην θρησκευτική κοινότητα ενός μέρους των κερδών –κατά το «πρότυπο» του ενός δέκατου που ισχύει στον Μωσαϊκό νόμο για την Συναγωγή- ταυτόχρονα ήταν και ένας τρόπος διοίκησης, ξεκινά και απλώνεται στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς όπου για πρώτη φορά πρωτοσυναντάται ένα συμπαγές εθνικό σκεπτικό με έμφαση στην Τουρκική καταγωγή –προέλευση των μέχρι πρότινος νομάδων και διαφόρων μογγολικών φυλών που συνεπικουρούσαν το σε μεγάλη ακμή Οθωμανικό Τουρκογενές κραταιό κράτος υπό τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Στην πραγματικότητα θεωρείται πως είναι η αφετηρία και η κατάληξη του παγκόσμιου κινήματος επιβολής του Παντουρκισμού αρχικά σε κάθε Τουρκόφωνη χώρα και εν συνεχεία στο (υπό ίδρυση) Σουνιτικό Χαλιφάτο (Ιερό κράτος του Ισλάμ).

Η σύγκρουση με τον Ερντογάν

Με τίτλο «Δημοσιοποιείται η διαμάχη μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν» το ρεπορτάζ του Reuters, σημειώνει ότι η δημοσιοποίηση της διαμάχης μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, αναδεικνύει τις «ρωγμές» στη συντηρητική θρησκευτικά βάση στήριξης του Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση, όπως σημειώνει το Reuters, έχει εξοργιστεί με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, σχεδιάζοντας να κλείσει τα ιδιωτικά σχολεία, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από το κίνημα Γιουλέν.

erdogan

«Ο μοναχικός κληρικός επιδεικνύει παράλληλη συμπεριφορά με τους κοσμικούς στρατιωτικούς στην διαδικασία ενορχήστρωσης των προηγούμενων πραξικοπημάτων» αναφέρει το Reuters, καταγράφοντας επιγραμματικά στη συνέχεια το δίκτυο που έχει δημιουργήσει ο Γκιουλέν σε σχολεία, ΜΜΕ, επιρροή σε Τούρκους αξιωματούχους από την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, μέχρι τα πολιτικά κόμματα και την κεντρική τράπεζα.

Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την ίδια επαγγελματική τάξη, η οποία βοήθησε τον Ερντογάν να εκλεγεί το 2002, τον σέβονται ως φωτισμένο άνθρωπο, φιλοδυτική φυσιογνωμία του προοδευτικού Ισλάμ.

Το Reuters αναφέρεται στην συνέντευξη Ερντογάν στο δίκτυο ATV, και στα όσα είπε για το κίνημα του Γκιουλέν, τοποθετώντας το στην «απέναντι πλευρά», αρνούμενος ωστόσο να παραδεχθεί ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει στόχο τον Gulen.

Το ρεπορτάζ σημειώνει επίσης την απροθυμία Ερντογάν να μιλήσει για τη σχέση που είχε στο παρελθόν με τον Γκιουλέν, ενώ στη συνέχεια προσπαθεί να αναλύσει τον αντίκτυπο που θα έχει το κίνημα Γκιουλέν στην επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, καταγράφει την πορεία του ιμάμη στις ΗΠΑ, καθώς και τη δυναμική του εντός του AKP.

Το προφίλ του κινήματος

Το κίνημα Γκιουλέν ( The Gulen Movment) συνολικά ελέγχει άμεσα ή έχει υπό τον έμμεσο έλεγχο του σε 65 χώρες :

 • Χιλιάδες Σχολεία, απογευματινά και ημερήσια
 • 100 Ιεροδιδασκαλεία
 • δεκάδες Οικοτροφεία
 • 10αδες Κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας
 • Περί τα 15 Πανεπιστήμια (σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη)
 • χιλιαδες Εταιρίες ιδιωτικές (προσωπικές) που αποδίδουν ποσοστό κερδών
 • 20 μεγάλα thin tank
 • Ασφαλιστικές εταιρίες
 • Τράπεζες (ή ομίλους τραπεζών)
 • Επενδυτικές εταιρίες
 • Μεγάλα περιοδικά κυκλοφορίας όπως το Fountan με εκατομμύρια συνδρομές
 • Ομίλους ΜΜΕ (με περιοδικά εφημερίδες ιστοσελίδες πρακτορεία)
 • Δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν σε Ευρώπη, Αμερική Ασία
 • δεκαδες ιστοσελίδες θρησκευτικού περιεχομένου
 • Τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων του σε 50 χώρες

Στις ΗΠΑ ελέγχει πλήρως τους εξής αμερικάνικους οργανισμούς

 • Consil of Turkie American Association
 • Turkic American Federation of Midweats
 • Turkic American Fedration of Southeast
 • Turquise Counsil of Amrricans and Eurasians
 • The West American Turkic Counsil
 • 40 Counsil Turkic Association σε όλη την Αμερική
 • 8 Turkish American Federation of Southeast
 • 18 west American Turkic Counsil
 • 17 Mid Atlantic Fedeation of Turkic American Assoctiation
 • 19 Turkish Counsil American and Eurasians
 • 2 NGOs (kimse Yok Mu , Helping Hand for Relief and Development)

Επίσης στις ΗΠΑ,ελέγχει εκατονταδες Δημόσια (charter School ) ημερήσια ή απογευματινά ή ολοήμερα (με οικοτροφείο) στις εξής πολιτείες :

 • 7 στην Αριζόνα
 • 2 στο Αρκάνσας
 • 11 στην Καλιφόρνια
 • 1 στο Κολοράντο
 • 10 στην Φλόριδα
 • 2 στην Τζώρτζια
 • 4 στο Ιλλινόις
 • 3 στην Ιντιάνα
 • 1 στη Λουισιάνα
 • 4 στο Μέρυλαντ
 • 3 στην Μασαχουσέτη
 • 1 στο Μίτσιγκαν
 • 1 στην Μινεσότα
 • 5 στο Μισούρι
 • 2 στη Νεβάδα
 • 6 στο Νιου Τζέρσευ
 • 1 στο Νέο Μέξικο
 • 4 στην Νέα Υόρκη
 • 2 στην Βόρεια Καρολίνα
 • 19 στο Οχάϊο
 • 4 στην Οκλαχόμα
 • 3 στην Πενσυλβάνια
 • Στην Νότια Καρολίνα 1 στο Τενεσή
 • 45 στο Τέξας
 • 1 στην Γιούτα
 • 1 στο Ουισκόνσιν
 • Και 10 σχολεία που περιφερειακά ελέγχονται μερικώς από το κίνημα Γκιουλέν στις πολιτείες Καλιφόρνιας , Φλόριδας, Τζώρτζια, Λουισιάνα, Μέρυλαντ και Μινεσότα

Ελέγχει ή βρίσκονται απευθείας στον έλεγχο του κινήματος Γκιουλέν

 • Ένα πανεπιστήμιο στην Αλβανία
 • Ένα στην Βοσνία
 • Ένα στην Κύπρο
 • Ένα στα Σκόπια
 • Ένα στο Μαυροβούνιο
 • Ένα στη Ρουμανία
 • Έξι στην Τουρκία
 • 3 στις ΗΠΑ

Πηγή: Επίκαιρα

Πληροφορίες:

http://www.alexstefanopoulos.gr/

greekamericannewsagency.com