ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2016 13:20 EEST

Αποκεφαλισμός ομοφυλόφιλου Σύριου πρόσφυγα στην Τουρκία. Η δολοφονία και οι συμμορίες κατά των gay

OZAN KOSE via Getty Images
TOPSHOT - A Turkish anti-riot police officer steps on a rainbow flag during a rally staged by the LGBT community on Istiklal avenue in Istanbul on June 19, 2016.Turkish riot police fired rubber bullets and tear gas to break up a rally staged by the LGBT community in Istanbul on June 19 in defiance of a ban. Several hundred police surrounded the main Taksim Square -- where all demonstrations have been banned since 2013 -- to prevent the 'Trans Pride' event taking place during Ramadan. / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Αποκεφαλισμένος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη νεαρός Σύριος ομοφυλόφιλος ο οποίος προσπαθούσε εδώ και μήνες να εγκαταλείψει την Τουρκία καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η υπόθεση του Muhammad Wisam Sankari ο οποίος είχε πέσει ήδη αρκετές φορές θύμα επιθέσεων εξαιτίας της σεξουαλικού του προσανατολισμού φέρνει την επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι gay στη Τουρκία και πολλοί περισσότεροι οι gay πρόσφυγες που τους αναγνωρίζονται ακόμη λιγότερα δικαιώματα συγκριτικά με άλλα μέλη της κοινότητας.

Φίλοι του Sankari, οι οποίοι και αναγνώρισαν το πτώμα που βρέθηκε στις 25 Ιουλίου στην περιοχή του Γενί Καπί, ανέφεραν πως ο άτυχος άνδρας ο οποίος βρισκόταν στην χώρα εδώ και περίπου ένα χρόνο, μόλις πριν από πέντε μήνες είχε επίσης πέσει θύμα απαγωγής ενώ οι δράστες- που δεν έχουν συλληφθεί- τον ξυλοκόπησαν και τον βίασαν. Η δε δολοφονία του νεαρού διαπράχθηκε με τέτοια βιαιότητα που οι φίλοι του επιβεβαίωσαν πως την ταυτότητα του νεκρού από το παντελόνι του αφού οι δολοφόνοι όχι μόνο του είχαν κόψει το κεφάλι αλλά και άλλα μέλη του σώματος που έφερε δεκάδες μαχαιριές...

Όπως υποστηρίζουν μέσω της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Kaosgl.org όπως και το θύμα, έτσι και οι ίδιοι, δέχονται απειλές από συμμορίες και κάποιοι εξ αυτών δηλώνουν τρομοκρατημένοι καθώς είναι ξεκάθαρο πως αφενός οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο απλά και μόνο επειδή είναι gay και αφετέρου η αστυνομία είναι σαφές πλέον για αυτούς πως δεν θα τους βοηθήσει. Συγκεκριμένα δηλώνουν πως αν και έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

«Δέχομαι τηλεφωνικές απειλές... Δεν έχει σημασία εάν είναι Σύριος ή Τούρκος, εάν είσαι ομοφυλόφιλος είσαι στόχος για όλους» λέει ο Diya, φίλος του δολοφονηθέντος Σύριου, καταγγέλλοντας πως ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να προστατέψει την gay κοινότητα στην Τουρκία όπου η βία προέρχεται από όλες τις πλευρές.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η αστυνομία, όπως συνηθίζει με άνεση στην Τουρκία, χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση της αντίστοιχης ΛΟΑΤ στην Κωνσταντινούπολη παρά το γεγονός ότι σε δεκάδες χώρες διεξαγόταν η Gay Pride παρέλαση.

Αυτό δε παρά το γεγονός πως σε αντίθεση με πολλές αραβικές χώρες η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα. Η ομοφοβία όμως παραμένει ισχυρή.

Όπως αναφέρει δε η τουρκική υπηρεσία του BBC τα εγκλήματα κατά των gay συνήθως δεν καταγράφονται ενώ σύμφωνα με την Kaosgl τελευταία έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση σε περιστατικά βίας σε βάρος ομοφυλοφίλων και σε υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως υποστηρίζει, τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί πέντε δολοφονίες, 32 επιθέσεις ενώ τουλάχιστον τρία άτομα αυτοκτόνησαν αλλά εκτιμάται πως οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, υπολογίζοντας μάλιστα τον αριθμό των δολοφονιών σε 50, για την τελευταία εξαετία.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους πρόσφυγες ομοφυλόφιλους κυρίως από τη Συρία οι οποίοι συνήθως ζουν στη χωρά αλλά βάσει ενός ασαφούς νομικούς πλαισίου, πολλοί δεν έχουν καν καταγραφεί ενώ φοβούνται να δηλώσουν τις επιθέσεις σε βάρος τους.

Συνεπώς η ζωή αναγκαστικά συνεχίζεται στη σιωπή και στα σκοτάδια...