ΔΙΕΘΝΕΣ
12/08/2016 11:51 EEST

Αν έστω το 10% για όσα με κατηγορεί ο Ερντγοάν αποδειχθούν θα γυρίσω στην Τουρκία για εκτίσω ποινή, λέει ο Γκιουλέν

Charles Mostoller / Reuters
U.S. based cleric Fethullah Gulen at his home in Saylorsburg, Pennsylvania, U.S. July 29, 2016. REUTERS/Charles Mostoller

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, δήλωσε σήμερα ότι θα παραδοθεί στις τουρκικές αρχές αν κριθεί ένοχος από ένα διεθνές ανεξάρτητο σώμα που θα διερευνήσει την υπόθεση.

"Αν το ένα δέκατο των κατηγοριών εναντίον μου τεκμηριωθούν, δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω στην Τουρκία και θα εκτίσω τη βαρύτερη ποινή", δηλώνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα και το έχει καταδικάσει, δηλώνει πως πιστεύει ότι το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης ελέγχεται πλέον από την εκτελεστική εξουσία της χώρας.

Η Τουρκία ασκεί πίεση στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον 75χρονο ιερωμένο και έχει απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες υπόπτους ως υποστηρικτές του από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλους κρατικούς θεσμούς, τα μέσα ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εξάλλου σήμερα πως έχει λάβει "θετικές ενδείξεις" από τις ΗΠΑ σχετικά με το τουρκικό αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν.

"Συνεχίζεται η προετοιμασία εγγράφων (για την έκδοση) και έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε θετικές ενδείξεις από τις ΗΠΑ ως απάντηση στα αιτήματά μας", δήλωσε ο Τσαβούσογλου χωρίς άλλες διευκρινίσεις στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η Άγκυρα ετοιμάζει για να στείλει στην Ουάσινγκτον νέα έγγραφα για τον Γκιουλέν, την ώρα που "όλος ο κόσμος ξέρει πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)