ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/08/2016 17:18 EEST | Updated 17/08/2016 20:07 EEST

Ο αρσιβαρίστας από το Κιριμπάτι που λάτρεψε το κοινό στο Ρίο δεν χορεύει για πλάκα. Έχει λόγο και μάλιστα σοβαρό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταφέρει ένας αθλητής να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του ειδικά όταν αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Και φυσικά δεν χρειάζεται πάντα κερδίσει ένα μετάλλιο. Κάποιοι γίνονται διάσημοι και όλοι συζητάνε γι αυτούς για όλους τους λάθος ή σωστούς λόγους.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ξεκάθαρα ο αθλητής της άρσης βαρών, David Katoatau από το Κιριμπάτι, μια νησιωτική χώρα στην Ωκεανία, περίπου 113.000 κατοίκων. Τόσο όμορφη που σε αυτή την περίπτωση πραγματικά δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως είναι ένας επίγειος παράδεισος.

Ο αθλητής, δυστυχώς ήρθε έκτος και τελευταίος στην κατηγορία του. Δεν είχε την ευκαιρία να ανέβει στο βάθρο των νικητών και δεδομένου ότι εκπροσωπούσε μια τόση μικρή και σε πολλούς άγνωστη χώρα, θα μπορούσε να είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητος.

Λάθος! Ο Katoatau ξεσήκωσε τον κόσμο στις εξέδρες του σταδίου και χειροκροτήθηκε περισσότερο από τον χρυσό ολυμπιονίκη και ουζμπέκο αθλητή Ruslan Nurudinov -που μάλιστα «έσπασε» και το ολυμπιακό ρεκόρ στην κατηγορία των 105 κιλών- ή τον βραζιλιάνο αθλητή που αγωνιζόταν στην πατρίδα του.

Ο λόγος είναι απλός. Ο Katoatau, αν και έχασε αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του έκανε κάτι απρόσμενο: φίλησε τη μπάρα και... έριξε ένα τρελό χορό. Η εικόνα του ιδιαίτερα συμπαθή αθλητή να χορεύει αυτόν τον ιδιότυπο χορό-κάτι που αποτελεί για όσους παρακολουθούν την πορεία του ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός μετά από κάθε αγώνα- κέρδισε τις καρδιές των παρευρισκομένων αλλά και των τηλεθεατών.

Λίγοι όμως ξέρουν γιατί χορεύει ο Katoatau μετά από τον αγώνα. To κάνει σε μια προσπάθεια να συμβάλει και αυτός με τον δικό του τρόπο στη διάσωση, κυριολεκτικά, της χώρας του. Γιατί το Κιριμπάτι κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ενώ ο ίδιος ο αθλητής, όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν, έχασε το σπίτι του το οποίο καταστράφηκε κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Η ανοιχτή επιστολή για τη διάσωση του Κιριμπάτι: Save our Country

Οι ακτές της χώρας, εξαιτίας των καιρικών φαινόμενων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, υφίστανται διαρκή διάβρωση που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πρακτικά η χώρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ήδη δύο μικρά ακατοίκητα νησιά εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό, ενώ αρκετά άλλα έχουν πλέον εγκαταλειφθεί αφού ή δεν είναι κατοικήσιμα ή δεν είναι καλλιεργήσιμα.

Όπως δήλωσε ο Katoatau στο Reuters, μετά τον αγώνα, «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν που είναι το Κιριμπάτι. Θέλω ο κόσμος να μάθει περισσότερα για εμάς. Ένας τρόπος για να το κάνω είναι η άρση βαρών και ο άλλος είναι ο χορός. Για να δει ο κόσμος και να καταλάβει».

Προσθέτει πως έγραψε μια ανοιχτή επιστολή πέρυσι για να ενημερώσει τους πολίτες ανά τον κόσμο για όλα τα σπίτια που χάθηκαν όταν ανέβηκε η στάθμη τη θάλασσας ενώ ανησυχεί πως κάποια στιγμή-αν και δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν μόλις 30 χρόνια- τα νησιά του Καριμπάτι θα βυθιστούν.

Ο αθλητής, ένας από τους πιο δυνατούς ανθρώπους στον κόσμο, είχε πει το 2014 όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες της Κοινοπολιτείας: «Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο ανήμπορος στη ζωή μου...Δεν έχουμε τα μέσα για να σωθούμε».

Το δε χρηματικό έπαθλο το αξιοποίησε αγοράζοντας ένα σπίτι για τους γονείς του στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί του Κιριμπάτι. Αλλά καταστράφηκε λίγο καιρό μετά από έναν κυκλώνα που έπληξε την περιοχή.

Πηγές: Reuters, Independent

Sponsored Box