Στους 250 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία και στους 365 οι τραυματίες

Στους 250 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία και στους 365 οι τραυματίες
The interior of an house with old pictures still hanging on a wall is seen in Amatrice, following an earthquake, central Italy, August 25, 2016. REUTERS/Ciro De Luca
The interior of an house with old pictures still hanging on a wall is seen in Amatrice, following an earthquake, central Italy, August 25, 2016. REUTERS/Ciro De Luca
Ciro Luca / Reuters

Στους 250 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε πολλά χωριά στην κεντρική Ιταλία.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης τον τελευταίο απολογισμό αυτής της τραγωδίας: 250 νεκροί και 365 τραυματίες που νοσηλεύονται.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες σεισμοπαθείς περιμένουν το πράσινο φως από τις αρχές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις πλέον πληγείσες περιοχές κι αφού πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στα οχήματά τους ή στις σκηνές που έχουν στήσει οι αρχές. «Παραμένουμε σε κατάσταση σοκ. Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητό τη νύχτα, αν και με όλους αυτούς τους μετασεισμούς ήταν δύσκολο να κοιμηθούμε» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριο, πατέρας δύο μικρών αγοριών.

Δεκάδες μετασεισμοί συγκλόνισαν την περιοχή τη νύχτα της Τετάρτης και σήμερα το πρωί. Μια ισχυρή δόνηση καταγράφθηκε στις 15.30 ώρα Ελλάδας προκαλώντας φόβο στους επιζώντες αλλά και την αγωνία των μελών των ομάδων διάσωσης, που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις στο Αματρίτσε όταν τμήμα ενός τοίχου κατέρρευσε ακριβώς δίπλα τους.

Χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες συνέχιζαν να αναζητούν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα.

«Ελπίζουμε πάντα ότι θα βρούμε επιζώντες, θα εργαστούμε έως το τέλος για αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίτζι ντ' Άντζελο, υπεύθυνος της αρχής πολιτικής προστασίας.

Ο τελευταίος επιζών του σεισμού της Άκουιλα το 2009 είχε ανασυρθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή, υπενθύμισε ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε σήμερα ότι συνολικά 215 άνθρωποι έχουν διασωθεί από την Τετάρτη στις 03.36 τοπική ώρα, την ώρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες αυτών των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων. Ο πληθυσμός αυτών των γραφικών και τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή τη στιγμή της τραγωδίας.

Δημοφιλή