ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2016 15:34 EEST | Updated 04/09/2016 15:34 EEST

«Διπλωματικό επεισόδιο» κατά την άφιξη Ομπάμα στην Κίνα για την συνάντηση των G20

ASSOCIATED PRESS
U.S. President Barack Obama, right, walks past Chinese President Xi Jinping as he arrives for a group photo session for the G-20 Summit held at the Hangzhou International Expo Center in Hangzhou in eastern China's Zhejiang province, Sunday, Sept. 4, 2016. (AP Photo/Ng Han Guan)

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι κινεζικές αρχές αγνόησαν τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, κατά την άφιξη του στο Χανγκτσόου για την προγραμματισμένη συνάντηση των G20.

Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για διπλωματικό επεισόδιο, καθώς το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε σε περιοχή του αεροδρομίου που βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το κόκκινο χαλί, ενώ δεν του παρείχαν και σκάλα για την αποβίβαση.

Σύμφωνα με τον Guardian, όταν ο Ομπάμα βρέθηκε τελικά στο κόκκινο χαλί μαζί με τους άλλους ηγέτες χωρών, υπήρξαν μικροεντάσεις και διαφωνίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων διπλωματών. «Αυτή είναι η χώρα μας, το αεροδρόμιό μας», φέρονται να απάντησε η κινεζική πλευρά στα παράπονα των Αμερικανών για την ψυχρή υποδοχή.

«Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Όχι με τους Κινέζους», δήλωσε ο πρώην πρέσβης του Μεξικού στην Κίνα, Jorge Guajardo, στον Guardian.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε με την σειρά του ότι η χώρα δεν αγνόησε τον Αμερικανό ηγέτη, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν ο ίδιος ο Ομπάμα που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την σκάλα με το κόκκινο χαλί.

«Δεν θα έκανε καλό στην Κίνα να συμπεριφερθεί άσχημα στις ΗΠΑ», είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Σάββατο, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και υπέβαλαν από κοινού το σχέδιό τους για την ένταξή τους στη συμφωνία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Παρόλα αυτά, τα «παρατράγουδα» της υποδοχής και ορισμένες διαφωνίες μεταξύ διπλωματών δείχνουν ότι οι δύο χώρες είναι δύσκολο να ξεχάσουν τις μεγάλες διαφορές τους.

Διαβάστε ακόμα: