ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 16:37 EEST | Updated 09/09/2016 16:37 EEST

Οι αρχές παραδέχονται ότι παρακολουθούσαν τον Ιταλό φοιτητή που βρέθηκε νεκρός στο Κάιρο

Reuters Staff / Reuters
ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH An Egyptian activist holds a poster calling for justice to be done in the case of the recently murdered Italian student Giulio Regeni during a demonstration protesting the government's decision to transfer two Red Sea islands to Saudi Arabia, in front of the Press Syndicate in Cairo, Egypt, April 15, 2016. To match Special Report EGYPT-STUDENTS/ REUTERS/Staff/File Photo TEMPLATE OUT

Η αιγυπτιακή αστυνομία είχε πραγματοποιήσει μια «σύντομη» έρευνα για τον Ιταλό φοιτητή, Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Κάιρο και βρέθηκε κατόπιν νεκρός, φέροντας σημάδια από φριχτά βασανιστήρια, ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, οι εισαγγελικές αρχές.

Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου και το πτώμα του βρέθηκε 9 ημέρες αργότερα στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου, στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο διεθνώς αλλά οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στον θάνατό του.

Ένας συνδικαλιστής «έδωσε στην αστυνομία πληροφορίες για τον Ιταλό φοιτητή στις 7 Ιανουαρίου 2016», αναφέρεται σε μια κοινή ανακοίνωση του εισαγγελέα της Ρώμης Τζουζέπ Πινιατόρε και του Αιγύπτιου ομολόγου του Νάμπιλ Σάντεκ. «Επί τρεις ημέρες, η αστυνομία ερευνούσε τη δραστηριότητα του φοιτητή που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επιβλαβής για την εθνική ασφάλεια και έτσι οι έρευνες σταμάτησαν», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο 28χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής του Κέμπριτζ βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας έρευνας που έκανε για τα εργατικά κινήματα στη χώρα αυτή.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και διπλωματικοί κύκλοι δυτικών χωρών εκφράζουν ην υποψία ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον απήγαγαν, τον βασάνισαν και τον σκότωσαν, κάτι που η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατ' επανάληψη.

Η αιγυπτιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανή εμπλοκή μιας σπείρας που ειδικεύεται στις απαγωγές αλλοδαπών στην Αίγυπτο είναι «αδύναμα». Τέσσερα από τα μέλη της σπείρας σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στις 24 Μαρτίου και στο σπίτι του ενός βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα του Ιταλού φοιτητή. Η Ρώμη πάντως θεωρούσε εξ αρχής «μη αξιόπιστη» την υπόθεση αυτή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)