ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/09/2016 10:13 EEST | Updated 23/09/2016 10:24 EEST

Επίσκεψη στον ποδίατρο: Κοινές παθήσεις και μέθοδοι πρόληψης από έναν ειδικό

AlexRaths

H ειδικότητα του ποδολόγου/ ποδίατρου υστερεί σε «φήμη» στην Ελλάδα σε σχέση με άλλους τομείς, ωστόσο οι περισσότεροι κατά καιρούς έχουμε περάσει άσχημα με προβλήματα στα πόδια, τα οποία θα αντιμετωπίζονταν ευκολότερα αν είχαμε πάει σε κάποιον ειδικό.

Με την ευκαιρία του 1ου Συνεδρίου Ποδιατρικής- Ποδολογίας, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, ο ποδίατρος/ ποδολόγος Λευτέρης Βογιατζόγλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποδιάτρων- Ποδολόγων Ελλάδος και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθώς και επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού στο ΓΝΝ Αμαλία Φλέμινγκ, επισημαίνει στη HuffPost Greece τις πιο κοινές παθήσεις που οδηγούν στον ποδίατρο, παρέχοντας επίσης χρήσιμες συμβουλές υγιεινής για την αποφυγή προβλημάτων στα κάτω άκρα.

Οι πιο συχνές παθήσεις που αφορούν στον άκρο πόδα, σημειώνει ο κ. Βογιατζόγλου, είναι οι παθήσεις των ονύχων, όπως η ονυχομυκητίαση, η είσφρυση όνυχος (νύχια που μπαίνουν στο κρέας) και η πάχυνση ονύχων, καθώς και παθήσεις της επιδερμίδας όπως οι κάλοι και οι μυρμηγκιές. Με τέτοια προβλήματα (νυχιών και κάλων) έρχονται συχνά ηλικιωμένοι, αναφέρει ο ποδίατρος.

«Άλλα προβλήματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στον ειδικό είναι τα ορθοπεδικά προβλήματα, με συνηθέστερο τον βλαισό μέγα δάχτυλο (κότσι) και την πτώση των μεταταρσίων. Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, από τις συνηθέστερες αιτίες επίσκεψης είναι η πλατυποδία, η κοιλοποδία και η ιπποποδία, που τη συναντάμε συχνά σε νευρολογικές παθήσεις» επισημαίνει ο κ. Βογιατζόγλου, που παράλληλα τονίζει τον σημαντικό ρόλο του ποδίατρου στην αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη που εκφράζονται από τα κάτω άκρα- κοινώς, το διαβητικό πόδι.

«Εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα, μια άλλη κατηγορία ασθενών που θα επισκεφθούν έναν ποδολόγο είναι αυτή των αθλητών, στους οποίους ο ποδολόγος θα κληθεί να κάνει το λεγόμενο πελματογράφημα, ώστε να κατασκευάσει ειδικούς πάτους παπουτσιών αποσκοπώντας στην ορθότερη κίνηση του αθλητή» προσθέτει.

Ποδιατρική και Ελλάδα

Όπως προαναφέρθηκε, η ειδικότητα του ποδίατρου δεν είναι ευρέως γνωστή ακόμα στον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Βογιατζόγλου, το επάγγελμα αυτό σε όλες τις χώρες του εξωτερικού είναι αρκετά κοινό εδώ και δεκαετίες. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα η νομική κατοχύρωση και αυτό οδηγεί πολλούς επαγγελματίες να δηλώνουν ποδολόγοι/ ποδίατροι χωρίς να είναι. Οι ασθενείς ενημερώνονται τα τελευταία χρόνια και είναι σε θέση να ξεχωρίσουν έναν επαγγελματία με επιστημονική κατάρτιση, σε αντίθεση με κάποιον που είναι απλά αυτοαποκαλούμενος ποδολόγος».

Λόγοι επίσκεψης και συμβουλές

Συνήθως οι επισκέψεις στον ποδίατρο γίνονται για θεραπευτικούς και όχι προληπτικούς λόγους, αναφέρει ο κ. Βογιατζόγλου, προσθέτοντας όμως πως στις κατηγορίες των παιδιών και των διαβητικών είναι πολύ ισχυρός ο ρόλος της πρόληψης.

Όσον αφορά στις συμβουλές για καλύτερη υγεία των ποδιών, ο ποδολόγος τονίζει τη σημασία των παπουτσιών, τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλές παθήσεις, κυρίως στις γυναίκες. «Οι οδηγίες μας είναι να φοράνε άνετα παπούτσια με όχι πολύ ψηλό τακούνι» τονίζει. Σχετικά με την υγιεινή του ποδιού, ο κ. Βογιατζόγλου συστήνει τα εξής: Πολύ καλό στέγνωμα ανάμεσα στα δάχτυλα μετά το μπάνιο - «κάτι που δεν το κάνουμε συχνά» - κόψιμο νυχιών σε ευθεία γραμμή και όχι σε γωνίες (συχνό λάθος, όπως επισημαίνει), και, όταν εμφανίζεται κάτι το οποίο δεν είναι γνώριμο για εμάς στο πόδι μας, να μην το θεραπεύουμε μόνοι μας πχ με επικάλια από φαρμακεία, καθώς, όπως τονίζει, «συχνά χειροτερεύουν τους κάλους αντί να τους θεραπεύουν».

1ο Συνέδριο του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων 

Το 1ο Συνέδριο Ποδιατρικής- Ποδολογίας θα διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου στοΞενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, σκοπός του Δ.Σ. του Συλλόγου είναι «να αποτελέσει την κορυφαία εκδήλωση των Ποδιάτρων-Ποδολόγων και σημείο συνάντησης των κορυφαίων επαγγελματιών του χώρου που ασχολούνται με την διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προβάλλουν τον άκρο πόδα».

«Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις νεώτερες εξελίξεις, στα επίκαιρα, αλλά και στα αμφιλεγόμενα θέματα της ειδικότητάς μας, αποσκοπώντας στην έγκυρη ενημέρωση των παλαιότερων αλλά κυρίως των νεότερων μελών μας και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες που συνεχώς παρουσιάζονται» αναφέρεται σχετικά.