Τι αναμένουμε από την πρώτη τηλεμαχία Κλίντον-Τραμπ

Τι αναμένουμε από την πρώτη τηλεμαχία Κλίντον-Τραμπ
A cameraman is silhouetted against an an American flag during preparations for the presidential debate at Hofstra University in Hempstead, NY, Sunday, Sept. 25, 2016. (AP Photo/Mary Altaffer)
A cameraman is silhouetted against an an American flag during preparations for the presidential debate at Hofstra University in Hempstead, NY, Sunday, Sept. 25, 2016. (AP Photo/Mary Altaffer)
ASSOCIATED PRESS

Οι τηλεμαχίες των υποψήφιων προέδρων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μερικά από τα πιο πολυαγαπημένα προγράμματα των Αμερικανών, ενώ συχνά συγκρίνονται με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Και πράγματι μπροστά στις κάμερες διεξάγεται ένα μεγάλο παιχνίδι που παρακολουθούν δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι από όλες τις Πολιτείες.

Αύριο, Δευτέρα, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ποιος είναι ο άξιος αντικαταστάτης του Μπάρακ Ομπάμα. Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου Hofstra και χειριστής της θα είναι ο παρουσιαστής Λέστερ Χολτ από το βραδινό δελτίο του NBC.

Πριν από 56 χρόνια ο Τζον Φ. Κένεντι κατάφερε να λάμψει μπροστά στην κάμερα, επισκιάζοντας τον αντίπαλό του, Ρίτσαρντ Νίξον, γεγονός που εκτιμάται ότι επηρέασε σε μεγάλο μέρος το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε μια χώρα όπου τα πολιτικά γεγονότα αντιμετωπίζονται σαν λαμπερά events με καλεσμένους διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές, η εικόνα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ίσως μεγαλύτερο από τα πραγματικά επιχειρήματα που θα «βγάλει» ο καθένας στο τραπέζι.

«Δεν μπορεί κανείς να κερδίσει τις εκλογές σε ένα ντιμπέιτ, μπορεί όμως κάλλιστα να τις χάσει», δήλωσε πρόσφατα στη Washington Post ο επικοινωνιολόγος Μπρετ Ο’ Ντόνελ.

Το πρώτο ντιμπέιτ αναμένεται να έχει μεγάλη ένταση, με τον κάθε υποψήφιο να προσπαθεί να στριμώξει τον άλλο στη γωνία. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Κλίντον, γνωρίζοντας την βαρύτητα της πρώτης τηλεμαχίας έχει περάσει πολλές ώρες στο γραφείο της προετοιμαζόμενη για την μεγάλη ημέρα, σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που φέρεται να αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβα. Ο ίδιος εξάλλου στηρίζεται πάντοτε στην ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει.

Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει προετοιμαστεί δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα είναι ικανός να εντυπωσιάσει το αμερικανικό κοινό. Ο Λαχνί Τσεν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ είχε εξηγήσει στην Guardian ότι ο μεγιστάνας έχει μεγάλη εμπειρία με τις κάμερες ίσως να διαψεύσει αρκετούς από εκείνους που εκτιμούν ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να σχεδιάζει να παίξει επιθετικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι απείλησε την Κλίντον ότι θα καλέσει την Τζένιφερ Φλάουερς να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Η Φλάουερς είχε παλαιότερα ερωτικές σχέσεις με τον σύζυγο της Κλίντον, Μπιλ, πριν εκείνος γίνει πρόεδρος, αλλά όσο ήταν παντρεμένος. Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η Κελιάν Κόνγουεϊ, δεν επιβεβαίωσε την παρουσία της Φλάουερς, διευκρινίζοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «δεν την προσκάλεσε επίσημα». Ειρωνεύτηκε μάλιστα το γεγονός ότι το επιτελείο της Κλίντον «τρομοκρατήθηκε τόσο εύκολα».

Δημοφιλή