Προσφυγικό, Συρία, Ρωσία και ολίγον από Brexit στη Σύνοδο Κορυφής. Οι επαφές Τσίπρα

Προσφυγικό, Συρία, Ρωσία και ολίγον από Brexit στη Σύνοδο Κορυφής. Οι επαφές Τσίπρα

Προσφυγικό, Συρία και Ρωσία βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά από τις συζητήσεις δεν θα λείψει και το Brexit αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καλείται να ενημερώσει τους λοιπούς ηγέτες για τη στρατηγική της για το Brexit.

Το μέγα θέμα είναι το προσφυγικό και η αδυναμία από την πλευρά της ΕΕ να το αντιμετωπίζει επαρκώς. Επίσης θα αφιερώσουν χρόνο στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τη Συρία και σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΕΕ αφήνει, σε σχέση με το Συριακό, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος».

Ωστόσο, αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες διατείνονται ότι το Brexit δεν θα απασχολήσει πολύ τη Σύνοδο, ήδη επισκιάζει την ατζέντα. Το Brexit θα συζητηθεί κατά το κοινό δείπνο εργασίας των ηγετών σήμερα το απόγευμα, με την κ. Μέι να αναλύει τι στρατηγική θα ακολουθήσει για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Σύνοδο που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης η κ. Μέι δεν είχε προσκληθεί, αλλά τώρα κλήθηκε για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματά της μέχρι την έξοδο από την ΕΕ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Brexit είναι μόνο μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας είναι «απάνθρωπο».

«Η Τερέζα Μέι θέλει ένα σκληρό Brexit; Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέσα στην ΕΕ, συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, υπογράμμισε πως η προτεραιότητα είναι η παράταση της εκεχειρίας. «Χθες το βράδυ, όλη τη νύχτα, με την καγκελάριο Μέρκελ, πιέσαμε το Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει το καθήκον του, δηλαδή να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, αντί να συνεχίζει να ενεργεί υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα. Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι βελγικές αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός». Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι επαφές Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου και η πρώτη συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ Τσίπρα και Σούλτς ήταν το χρέος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών και ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο. «Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Να σημειωθεί ότι τις 17:45 ήταν προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στις 20:00 το δείπνο εργασίας.

Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο πρωθυπουργός θα είχε σήμερα επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ . Ωστόσο η συναντήσεις αυτές θα γίνουν αύριο, Παρασκευή. Αύριο θα έχει διμερή συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η δεύτερη συνεδρία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνέλθει στις 10:00.

Δημοφιλή