ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2016 04:43 EEST | Updated 20/10/2016 04:43 EEST

Σχεδόν 200 νεκροί Κούρδοι αντάρτες σε τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό

Riccardo Niccoli/Stocktrek Images via Getty Images
A squadron of Turkish Air Force F-16 Block 50+ aircraft taxiing on the runway at Konya Air Base, Turkey.

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον κουρδικών στόχων είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μέχρι και 200 Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, στο πλαίσιο της επιχείρησης επλήγησαν και καταστράφηκαν αργά την Τετάρτη 18 «στόχοι του PYD και του ΡΚΚ», περιλαμβανομένου ενός τεθωρακισμένου, ενός κτιρίου διοικήσεως, καταφύγια και άλλοι επτά «δυναμικοί στόχοι». Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, θεωρείται ότι σκοτώθηκαν 160-200 αντάρτες, σε συνολικά 26 αεροπορικές επιδρομές. Οι κουρδικές αρχές και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουν λόγο για πάνω από 20 επιδρομές κατά των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF- όπου πρωτοστατούν οι Κούρδοι) βόρεια του Χαλεπιού. Τα τουρκικά αεροσκάφη στόχευσαν θέσεις στα χωριά αλ Χασίγια, Ουμ αλ Κουρά και Ουμ Χος, που οι δυνάμεις του SDF είχαν ανακαταλάβει από το ISIS.

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που άρχισε στις 24 Αυγούστου, υποτίθεται ότι έχει σκοπό την «ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα» και την «υποστήριξη των δυνάμεων του συνασπισμού» και την εξουδετέρωση της απειλής από το ISIS, αλλά και το ΡΚΚ, το PYD (το κουρδικό κόμμα στη Συρία, στο οποίο υπάγεται η YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία που συνεργάζεται με τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ), που χαρακτηρίζονται από την Τουρκία «τρομοκρατικές οργανώσεις». Σημειώνεται πως η YPG και το ΡΚΚ διαψεύδουν ότι έχουν σχέσεις.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)