ΔΙΕΘΝΕΣ
21/10/2016 04:34 EEST | Updated 21/10/2016 04:35 EEST

Η Συρία προειδοποιεί την Τουρκία: Θα καταρρίψουμε όποιο τουρκικό μαχητικό μπει στον εναέριο χώρο μας

Giovanni Colla/Stocktrek Images via Getty Images
Turkish Air Force F-16 during Exercise Anatolian Eagle in Turkey.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως θα καταρρίψουν όποιο τουρκικό μαχητικό εισέλθει στον συριακό εναέριο χώρο, αντιδρώντας στα αεροπορικά πλήγματα τα οποία πραγματοποίησε η τουρκική πολεμική αεροπορία στη βόρεια Συρία.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια νέας παραβίασης του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά θα αντιμετωπιστεί και θα καταρριφθούν με κάθε δυνατό μέσο» ανακοίνωσε η γενική διοίκηση του συριακού στρατού.

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά μαχητικά χτύπησαν Κούρδους μαχητές οι οποίοι υπάγονται σε πολιτοφυλακή που στηρίζεται από τις ΗΠΑ αργά την Τετάρτη, σε ένα περιστατικό που η Συρία χαρακτήρισε ξεκάθαρη επιθετικότητα.

Το «παζλ» του θεάτρου επιχειρήσεων της βόρειας Συρίας γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, κάτι που υποδεικνύεται από τα αεροπορικά πλήγματα της Τετάρτης, τα οποία υπογραμμίζουν τους διαφορετικούς σκοπούς των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η Τουρκία στηρίζει αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ και υποτίθεται πως προσπαθεί να απωθήσει το ISIS από τα σύνορά της με τη χώρα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του ISIS, εξοργίζοντας την Άγκυρα, η οποία θεωρεί τη YPG προέκταση των μαχητών του ΡΚΚ- που με τη σειρά τους κάνουν πολυετές αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σημειώνεται πως τα αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, που επιχειρούν σε συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, αποφεύγουν τις αναμετρήσεις με ΝΑΤΟϊκά μαχητικά. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει προειδοποιήσει τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ να μην προβαίνει σε αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων του συριακού στρατού, καθώς υπάρχουν αεράμυνες με πυραύλους S-300 και S-400, για την προστασία των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Οποιαδήποτε πυραυλικά ή αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση θα θεωρηθεί απειλή στους Ρώσους στρατιώτες, έχει δηλώσει εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post