Ο άνθρωπος που προβλέπει σωστά εδώ και 30 χρόνια τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών «βλέπει» νίκη Τραμπ

Ο άνθρωπος που προβλέπει σωστά εδώ και 30 χρόνια τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών «βλέπει» νίκη Τραμπ
Republican presidential nominee Donald Trump speaks during a campaign event in Phoenix, Arizona, U.S. October 29 2016. REUTERS/Carlo Allegri
Republican presidential nominee Donald Trump speaks during a campaign event in Phoenix, Arizona, U.S. October 29 2016. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / Reuters

Με τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται μια ανάσα μακριά, το ενδιαφέρον όλο του πλανήτη στρέφεται στην Ουάσινγκτον. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τέσσερις με εννιά μονάδες προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αυτές τις προβλέψεις. Εξάλλου η πλειοψηφία των αμερικανικών μίντια έχει ταχθεί στο πλευρό της Δημοκρατικής υποψήφιας. Το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να βγει νικητής αποκτά μεγαλύτερη βάση αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από ένα μήνα ο «αλάνθαστος προφήτης» Άλαν Τζ. Λίχτμαν πόνταρε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Λίχτμαν είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αμέρικαν της Ουάσινγκτον και είναι γνωστός για την δυνατότητά του να προβλέπει ποιος υποψήφιος θα νικήσει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος δεν έχει πέσει ποτέ έξω τα τελευταία... τριάντα χρόνια, κάτι που κάνει τους «εχθρούς» του Τραμπ να αναζητούν εισιτήρια για τον Καναδά. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε αυτό τον μήνα βγήκε στην δημοσιότητα το ηχητικό με το σεξιστικό παραλήρημα του μεγιστάνα, το οποίο ακολούθησαν σειρά καταγγελιών από γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμα και βιασμό.

Σύμφωνα όμως με την Washington Post, ο Λίχτμαν συνεχίζει να επιμένει σε μια νίκη του Τραμπ, όσα σκάνδαλα και εάν βγουν στην δημοσιότητα, όπως εξηγεί και στο βιβλίο του «Προβλέποντας τον επόμενο πρόεδρο: Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο 2016». Σε αυτό ο ίδιος εξηγεί ότι ο ίδιος παραθέτει 13 ζεύγη δεδομένων για κάθε κόμμα στις οποίες καλείται να απαντήσει εάν ισχύουν ή όχι. Εάν σε έξι από αυτές δεν ισχύουν, τότε το συγκεκριμένο κόμμα χάνει την προεδρία. Τα δεδομένα είναι πάντα δομημένα έτσι ώστε να ευνοούν το κόμμα που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Πρόκειται για ένα σύστημα προγνωστικών που τον έχει βοηθήσει να προβλέψει σωστά τα αποτελέσματα όλων των εκλογών από το 1984. Ο ίδιος τονίζει ωστόσο ότι φέτος μπορεί να κάνει λάθος.

«Δεν είμαι μέντιουμ. Δεν διαβάζω την κρυστάλλινη σφαίρα. Τα “κλειδιά” βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία», είπε.

Δημοφιλή