ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/10/2016 19:02 EET | Updated 31/10/2016 19:02 EET

Μαξίμου: Δεν επίκειται ανασχηματισμός, ούτε επισπεύδεται. Απάντηση για τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων

ASSOCIATED PRESS
An unidentified man walks out of Maximos Mansion after Greek Prime Minister Alexis Tsipras announced the referendum in a televised address in central Athens, early Saturday, June 27, 2015. Greece's prime minister on Friday called a surprise referendum for July 5 on the financially troubled country's fraught bailout talks with international creditors, and government officials are calling on the nation to reject the proposed deal. (AP Photo/Petros Karadjias)

Δεν επίκειται ανασχηματισμός, ούτε επισπεύδεται υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες αναφερόμενοι στην αποστολή σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο ΣτΕ, τα οποία από μέσα ενημέρωσης παρουσιάζονται ως κανονικά Προεδρικά Διατάγματα.

Στην πραγματικότητα το Μαξίμου ετοιμάζει το έδαφος για τις αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Αλλά δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, καθώς όλα δείχνουν ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης απαιτούν να υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα, ώστε όταν γίνει ανασχηματισμός οι υπουργοί να έχουν έτοιμες τις υπηρεσίες και να μην μένουν ανενεργοί. Γι’ αυτό, ως είθισται από όλες τις κυβερνήσεις, ετοιμάζονται τα Προεδρικά Διατάγματα.

Η διαδικασία είναι:

  • αποστολή σχεδίων προεδρικών Διαταγμάτων στο ΣτΕ για τον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας. Αυτό έχει γίνει εδώ και μερικές μέρες.
  • επιστροφή των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων από το ΣτΕ στην κυβέρνηση με τις παρατηρήσεις εφόσον υπάρχουν.
  • προώθηση των Προεδρικών Διαταγμάτων (και όχι πια σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • υπογραφή των προεδρικών Διαταγμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τεθούν σε ισχύ.

Υπογραμμίζεται πως κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι τα σχέδια που εστάλησαν στο ΣτΕ «δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό», που σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένο πως θα γίνουν οι συγκεκριμένες αλλαγές.

Πάντως στην κυβέρνηση υπάρχει ένας εκνευρισμός για την διαρροή των εγγράφων από το ΣτΕ παρά το ότι δεν έχουν την σημασία που τους αποδόθηκε από ορισμένα media: «η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται», λένε χαρακτηριστικά.

Sponsored Post