ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2016 05:58 EET | Updated 07/11/2016 06:00 EET

Η τελευταία προεκλογική απάτη του Τραμπ. Το σποτ που παρουσιάζει πρόσφυγες στην Ουγγαρία ως μετανάστες στις ΗΠΑ

Με μια ακόμη απόπειρα παραπλάνησης των ψηφοφόρων μέσω ενός ψευδούς περιεχόμενου προπαγανδιστικό βίντεο, «έκλεισε» η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο μεγιστάνας, και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών μένοντας σταθερός στην γραμμή που ακολούθησε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να επενδύσει στον φόβο για τον «ξένο που απειλεί η χώρα». Έτσι το τελευταίο τηλεοπτικό σποτ, προβάλλονται πλάνα «μεταναστών» που συνωστίζονται στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ ενώ ο αφηγητής κάνει λόγο για «μαζική παράνομη μετανάστευση» (0:37).

Ή μήπως όχι;

Όπως αποκάλυψε το Intercept τα πλάνα του προεκλογικού σποτ ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στα σύνορα των δύο χωρών της αμερικανικής ηπείρου. Προφανώς, λοιπόν, ελλείψει «ορδών» μεταναστών που απειλούν να εισβάλουν στις ΗΠΑ, στο σποτ προβάλλονται στην πραγματικότητα εικόνες προσφύγων που κινούνται επί εθνικής οδού, στην Ουγγαρία και μάλιστα το 2015. Συγκεκριμένα, πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες που θέλοντας να φθάσουν στη Γερμανία, οδοιπορούν από τη Βουδαπέστη.

Το δε βίντεο είχε τραβήξει τότε ανταποκριτής για λογαριασμό των New York Times, Nabih Bulos και είναι ο ίδιος, ο οποίος επιβεβαίωσε στο Intercept ότι τα πλάνα είναι δικά του αλλά και πως δεν έδωσε ποτέ έγκριση για τη χρήση τους σε πολιτικού περιεχομένου βίντεο του Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Το νέο πολιτικό σποτ του Τραμπ μας βάζει μέσα στο νοσηρό νου του ανθρώπου που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ως γιος Παλαιστινίων προσφύγων που ωφελήθηκαν από την γενναιοδωρία της Ιορδανίας, ως πολιτογραφημένος Αμερικανός που έγινε δεκτός στη χώρα ακόμη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και ως εργαζόμενος ως πολεμικός ανταποκριτής, το τελευταίο που πράγμα που θα ήθελα ποτέ θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι λήψεις για να “ντύσουν” το ξενοφοβικό και απεχθές μήνυμα του Τραμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ιστοσελίδα εκτιμά πως η πολιτική διαφήμιση περιέχει σκοπίμως παραπλανητικό περιεχόμενο προσπαθώντας να παρουσιάσει μια – προφανώς άτοπη- αντιστοιχία στα κύματα κυνηγημένων προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη και στο μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις παραμονές του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ και ο τότε πρόεδρος του ξενοφοβικού UKIP, Nigel Farage - ο οποίος έχει δηλώσει και υποστηρικτής του Τραμπ - είχε χρησιμοποιήσει τις ίδιες εικόνες προσφύγων στην Ουγγαρία σε γιγαντοαφίσες ενώ ο τότε βρετανός Υπουργός Οικονομικών τον κατηγόρησε για ναζιστικού τύπου προπαγάνδα.

Τέλος, για το ίδιο σποτ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν διατυπωθεί και κατηγορίες για αντισημιτικό περιεχόμενο με τον υποψήφιο για την προεδρία να καταγγέλλει κατεστημένο στην Ουάσινγκτον που συνεργάζεται με «παγκόσμια ειδικά συμφέροντα». Την ίδια στιγμή το βίντεο προβάλλει πρόσωπα από τον χρηματοικονομικό κλάδο που εκτός των άλλων κοινών, είναι και όλοι Εβραίοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο, George Soros, την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen και τον επικεφαλής Goldman Sacks, Lloyd Blankfein.