ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2016 03:29 EET | Updated 08/11/2016 03:29 EET

Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνδράμουν με αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, δηλώνει το Πεντάγωνο

icholakov via Getty Images
US pentagon building aerial view at sunset

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να διεξάγουν περισσότερους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Σίρτη εάν το ζητήσει η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση, παρότι το ΙΚ δεν ελέγχει πια πολλά εδάφη εκεί, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Από τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει πάνω από 350 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ΙΚ μετά από αίτηση της Κυβέρνησης Εθνικής Συναίνεσης. Καμμία ωστόσο δεν έχει διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

"Εάν χρειαστούν περαιτέρω αεροπορικές επιθέσεις, θα είμαστε σε θέση να τις φέρουμε σε πέρας", είπε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Σίρτης, πόλης με περίπου 80.000 κατοίκους, στις αρχές του 2015. Η απώλεια της πόλης θα αφήσει τη τζιχαντιστική οργάνωση χωρίς εδαφικές κατακτήσεις στη Λιβύη.

Οι λιβυκές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τους υπόλοιπους μαχητές του ΙΚ στη Σίρτη σε τμήμα της γειτονιάς Γκίζα Μπαχρίγια. Μιλώντας υπό συνθήκες ανωνυμίας, αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι μόνο λίγα τετράγωνα της πόλης ελέγχονταν από μερικές δεκάδες μαχητών του ΙΚ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box