ΔΙΕΘΝΕΣ
10/11/2016 09:09 EET | Updated 10/11/2016 09:09 EET

Σαφείς θέσεις για εμπόριο, ΝΑΤΟ και κλίμα θέλουν οι Βρυξέλλες από τον Τραμπ

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
Jean-Claude Juncker, President of the European Commission, holds his 7th Europe speech The State of Europe on the anniversary of the fall of the Berlin Wall on November 9, 2016 in Berlin. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Πέμπτη ότι χρειάζεται σαφήνεια από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα όπως το εμπόριο, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και η κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που ποτέ δεν κατείχε δημόσια θέση, επέκρινε έντονα το ελεύθερο εμπόριο, το ΝΑΤΟ και τις πολιτικές που στόχο είχαν να σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, δημιουργώντας αναταραχή στους συμμάχους και τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα με την πολιτική του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο Γιούνκερ σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Βερολίνο.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι προθέσεις έχει σε σχέση με τη συμμαχία (του ΝΑΤΟ). Πρέπει να γνωρίζουμε ποια πολιτική για την κλιματική αλλαγή σκοπεύει να ακολουθήσει. Αυτά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι δεν αναμένει η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, να οριστικοποιηθεί φέτος, όπως ήταν προγραμματισμένο. «Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν το βλέπω σαν κάτι που θα μπορούσε να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ, μιλώντας στο Βερολίνο, δήλωσε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που καθορίζει τους κανόνες για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, πρέπει να είναι ευέλικτο.

«Ευελιξία δεν σημαίνει απομάκρυνση από τη σταθερότητα αλλά μια έξυπνη εφαρμογή του κοινού μας συστήματος κανόνων», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ κάλεσε να επιδειχθεί συγκράτηση στην κριτική για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Τώρα, η ΕΚΤ δεν κάνει ακριβώς αυτό που πολλοί Γερμανοί θέλουν και τώρα επιτρέπεται η κριτική της ΕΚΤ», ανέφερε ο Γιούνκερ. «Είμαι υπέρ της συζήτησης της νομισματικής πολιτικής με επιχειρήματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανάλογα με το πώς νιώθει κάποιος. Πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια».