Η ακμάζουσα πόλη της Κίνας όπου όλοι οι κάτοικοι ζουν σε βίλες και μετακινούνται με ταξί-ελικόπτερα

Η ακμάζουσα πόλη της Κίνας όπου όλοι οι κάτοικοι ζουν σε βίλες και μετακινούνται με ταξί-ελικόπτερα
|
Residential area in China's richest village of Huaxi, Jiangsu Province, China
Residential area in China's richest village of Huaxi, Jiangsu Province, China
Remko Tanis via Getty Images

Μυστήριο καλύπτει την Huaxi, μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Κίνας που αποτελεί μέρος ενός πειράματος. Η κινεζική κυβέρνηση έχτισε αυτή την σοσιαλιστική, όπως την ονομάζει, πόλη το 1961 στην μέση του πουθενά, με στόχο να δώσει σε απλούς πολίτες τις κατάλληλες συνθήκες και εφόδια να κάνουν τους ίδιους και την περιοχή πλουσιότερη.

Και το πείραμα φαίνεται να πέτυχε, καθώς και οι 2.000 κάτοικοι έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό περισσότερα από 140.000 δολάρια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και για να καλέσουν ταξί-ελικόπτερα. Ως κίνητρο για να γεμίσει ζωή η πόλη, η κινεζική κυβέρνηση προσέφερε δωρεάν βίλες και αυτοκίνητα στους κατοίκους, ώστε εκείνοι να έχουν τους πόρους και τα κίνητρα να εργαστούν σκληρά για να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Όλα μπορεί να φαντάζουν ονειρικά, μόνο που η Huaxi έχει και το τίμημά της. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης, ενώ εάν μετακομίσουν σε άλλη πόλη, θα χάσουν όλα τους τα προνόμια, το σπίτι και όσα χρήματα έχουν βγάλει. Και αυτό γιατί, κατά ένα τρόπο, η πόλη ήταν αυτή που τους βοήθησε να τα βγάλουν. Ακόμα, όλα τα σπίτια είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δόθηκε η ευκαιρία σε 2.000 οικογένειες να αλλάξουν πλήρως την ζωή τους και να βγουν από την φτώχεια, ζώντας σε μια γειτονιά όπου όλοι είχαν τις ίδιες ευκαιρίες. Μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα σπίτι όπως ακριβώς το ονειρεύονταν και στην περιοχή όπου επιθυμούσαν, όμως το ίδιο θα συνέβαινε και εάν ήσαν φτωχοί.