ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/11/2016 02:25 EET | Updated 22/11/2016 04:19 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Oι δανειστές έφυγαν και συμφωνία δεν έχουμε

Με μια σειρά από θεμελιώδη θέματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να παραμένουν ανοιχτά, κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν τις επόμενες έξι ημέρες να διανύσουν από κοινού την απόσταση που τους χωρίζει.

Στόχος παραμένει όλα να έχουν κλείσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου όταν θα συναντηθούν οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Η συμφωνία είναι «αρκετά κοντά, αλλά και αρκετά μακριά», όπως είπε κυβερνητικός παράγοντας στην HuffPost Greece.

2. Κυπριακό; Δεν επετεύχθη περαιτέρω σύγκλιση στα κριτήτια του εδαφικού

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

3. Προϋπολογιστήκαμε και για το 2017

Με ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα που θα υπερκαλύψει το μνημονιακό στόχο του 1,75% και θα φτάσει το 2% του ΑΕΠ θα «τρέξει» ο προϋπολογισμός του 2017, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Παράλληλα η κυβέρνηση προαναγγέλλει κοινωνικό μέρισμα από την υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Συγκεκριμένα εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμησή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει στο 1,09% του ΑΕΠ, η διαφορά από τον στόχο του 0,5% θα επιστραφεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Παράλληλα όμως αναμένονται νέα βάρη για το 2017. Διαβάστε για τις αυξήσεις φόρων που έρχονται και πώς θα επιβαρυνθούμε.

4. Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Κωστή Στεφανόπουλο

Στις 14.00 θα τελεσθεί η εξόδιος Ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανοπούλου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού. Κατά την εξόδιο ακολουθία, από τις 14:10-14:20, θα ριφθούν από το πυροβολείο του λόφου του Λυκαβηττού, είκοσι ένας τιμητικοί κανονιοβολισμοί.

5. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία αρχικά είχε εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 7,3 Ρίχτερ, ωστόσο αργότερα το υποβάθμισε στα 6,9, χαμηλότερα από το μέγεθος που δίνουν οι ιαπωνικές αρχές.

H προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη σε όλες εκείνες τις περιοχές που διέτρεχαν αυτό τον κίνδυνο στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, επτά ώρες μετά τον σεισμό ο οποίος προκάλεσε κύματα ύψους ενός μέτρου κοντά στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Sponsored Box