Παυλόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της
Menelaos Myrillas / SOOC

Θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα συνεχίζουμε την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της» και να διασφαλίσει την ενότητα και την πορεία της, συνειδητοποιώντας ότι οφείλει να διορθώσει τα κενά που παρουσιάστηκαν υπό την πίεση της τεράστιας διπλής κρίσης (οικονομική και προσφυγική) που αντιμετωπίζει.

Ο ΠτΔ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το χρέος σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο και ότι μεγεθύνθηκε από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης. Αναγνωρίζει ότι δεν επιδέχεται «κούρεμα» λόγω ESM αλλά ότι «επιβάλλεται ρύθμιση με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων». Αναφορικά με τα επιτόκια σημειώνει ότι άλλες χώρες δανείζονται με πολύ μικρότερα και επιπλέον, εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στο ΔΝΤ όπου το επιτόκιο του είναι αρκετά μεγάλο.

Για τα εθνικά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει: «Μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι η επίλυσή του θα γίνει αποκλειστικά στη βάση της ευρωπαϊκής λύσης, όπως άλλωστε επιβάλλει η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, ενώ για την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ επισημαίνει ότι η χώρα οφείλει να γνωρίζει ότι το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει, όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πόσο μάλλον όταν «έχεις ένα όνομα που βοά στη κυριολεξία αλυτρωτισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα διευκρινίζει ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη Ε.Ε.. Το βέτο, λοιπόν, υπάρχει διότι το κράτος των Σκοπίων δεν πληροί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν είναι ελληνική θέση, είναι ευρωπαϊκή, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί αναγκαία την «αλλαγή της πορείας του σκάφους» της Ευρώπης, καθώς «δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο» που ξεκίνησε «μετά το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers». Προσθέτει ότι ακολούθησαν οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την επιρροή της Ευρωζώνης στον περιορισμό της κρίσης του ελλείμματος. Ωστόσο, συνεχίζει, το 2009 το έλλειμμα, σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει, ήταν διπλάσιο στον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Δεν ήταν μόνον ελληνικό το πρόβλημα».

Επισημαίνει ότι η επιβεβλημένη λιτότητα χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης. Η Ευρώπη την κρίση αυτή, την μετατρέπει και σε τραπεζική κρίση, μη διαθέτοντας μια ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα (π.χ. που να διαθέτει ευρωομόλογα) για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και παρακολουθεί το πρόβλημα να «γιγαντώνεται».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, την οποία ο κ Παυλόπουλος χαρακτηρίζει «ασθενή κρίκο εκείνης της εποχής», σημειώνει ότι η Ευρώπη, για άλλη μια φορά ανέτοιμη, «δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό». Για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι επέβαλλε ένα «εξαρχής προβληματικό» πρόγραμμα με λανθασμένο τον υπολογισμό του συντελεστή ύφεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και τη δημιουργία της κρίσης του χρέους.

Συγκριμένα για την κρίση χρέους ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε στη συνέντευξη: «Το χρέος δεν ήταν σε καμία περίπτωση βιώσιμο από την στιγμή κατά την οποία, λόγω της πολιτικής λιτότητας και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, άλλαξε το κλάσμα από πλευράς αριθμητή-παρονομαστή, με αποτέλεσμα αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σήμερα. Έπρεπε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή να υπάρξει ρύθμιση. «Ποτέ δεν μίλησα και ήμουν από τους λίγους την εποχή εκείνη που έλεγα «προσέξτε, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους, ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM και απαγορεύει το κούρεμα». Αυτό το έλεγε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς όμως να λέει την υπόλοιπη αλήθεια. Δηλαδή, κούρεμα όχι, αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε. Με δύο μεθόδους. Δεν είναι και πολλές άλλωστε: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή