ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/12/2016 05:54 EET | Updated 05/12/2016 05:55 EET

Η γαλάζια λίστα των εκλογών και ο κίνδυνος της ...λευκής απεργίας

SOOC

Ανεβάζουν στροφές στη ΝΔ επιχειρώντας να είναι έτοιμοι πολιτικά και οργανωτικά στην περίπτωση πολιτικών εξελίξεων.

Η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί τον δείκτη ασφαλείας που θα δείξει ή θα προδιαγράψει πολλές από τις μελλοντικές εξελίξεις, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να μην έχει φύγει από το τραπέζι και τις εκτιμήσεις των επιτελείων της οδού Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολύ πριν φτάσουμε στις τελικές αποφάσεις για την αξιολόγηση, τα μέτρα και τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να «κάψει» ανάλογα σενάρια που έκαναν λόγο για λύσεις συναινετικές, με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων και στην τελική για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση πάντως πολιτικών εξελίξεων - και μάλιστα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο - ο κομματικός μηχανισμός της οδού Πειραιώς καλείται να βρίσκεται συνεχώς με αναμμένες τις μηχανές και από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» της εκλογικής «λίστας» των υποψηφίων, στην περίπτωση που στηθούν κάλπες πριν από την παρέλευση του 18μηνου μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ θα κληθεί να υπηρετήσει από τη μια το κεντρικό σύνθημά της περί ανανέωσης και από την άλλη, να ικανοποιήσει βουλευτές που παραδοσιακά εκλέγονται στις πρώτες θέσεις στις περιφέρειές τους.

Ο κίνδυνος μιας «λευκής απεργίας» εκλεγμένων βουλευτών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση, σε συνδυασμό με τις πιθανές «μεταγραφές» στελεχών από άλλους χώρους, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακατεύουν την τράπουλα στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, έχει δώσει εντολή να «τρέξει» η διαδικασία κατάρτισης του μητρώου στελεχών, που θα αποτελέσουν και την μαγιά όσων θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό, στην περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ.