Μητσοτάκης: Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην χώρα

Μητσοτάκης: Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην χώρα
EUROKINISSI

Με κριτική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άρχισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός 2017 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέμματα, διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο καθώς και για νέο μνημόνιο. Σημείο σύγκρουσης επιπλέον και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πώς είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας, έκανε λόγο για επανεκκίνηση και κάλεσε σε εκλογές.

****

«Το κόστος που αφήνετε πίσω σας κ. Τσίπρα είναι τεράστιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος της κυβέρνησης Σαμαρά συγκρίνοντας οικονομικά στοιχεία του 2014 με το τρέχον έτος.

«Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία».

«Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας», πρόσθεσε ενώ προηγουμένως είχε διερωτηθεί «τι πήγε καλά τα προηγούμενα δύο χρόνια για να αισιοδοξούμε ότι θα πάνε τώρα; Οι αριθμοί είναι αμίληκτοι. Τα νούμερα αναμφισβήτητα».

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τόνοι ανέβηκαν περαιτέρω όταν ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «Είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί την επόμενη για τις δικές σας παραλείψεις» ενώ πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έταξαν στους πάντες τα πάντα διχάζοντας και δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει απωλέσει την αξιοπιστία της. Eιδικότερα υπογράμμισε: «Είστε μια κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία και ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο. Και γι’ αυτό η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας».

Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ειδικότερα ανέφερε: «Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το 3ο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο».

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους. Φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας».

Ειδικότερα γι ατον Προϋπολογισμό 2017 ο αρχηγός της ΝΔ είπε πως «ο φετινός προϋπολογισμός αποτυπώνει όλα τα αδιεξοδα της σημερινης πολιτικής». «Ως αντάλλαγμα», συνέχισε, «οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν υπηρεσίας υγείας του κ. Πολάκη, τις συντάξεις του κ. Κατρούγκαλου, την Παιδεία του κ. Φίλη και την ασφάλεια του κ. Τόσκα».

Όπως εξήγησε, «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας. Είμαι έτοιμος και αποφασισμένος να υλοποιήσω το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται εμπροσθοβαρές, ελληνικής έμπνευσης, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» προκειμένου - όπως είπε- «να κερδίσουμε τον σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων».

Πιο αναλυτικά, από το βήμα της Βουλής τόνισε καλώντας σε εκλογές: «Δεν τη φοβάμαι την ευθύνη. Ούτε εγώ ούτε η παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι. Αυτή είναι η διαφορά μας κ. Τσίπρα».

«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ώρα που μία ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση θα αναλάβει την τύχη του τόπου είναι κοντά, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Επικαλούμενος τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης» ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες, αλλά δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρω για να ανατάξουμε τη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω, κ. Τσίπρα, και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα δικό μας σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να πάρει μπροστά η χώρα. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, εμείς εισηγούμαστε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με περικοπή δαπανών και μείωση των φόρων».

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στο μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι» και πρόσθεσε:

«Τι έχετε κάνει, κ. Τσίπρα, για να μειώσετε το κράτος. Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ελληνικής έμπνευσης, είναι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση. Όταν οι δανειστές διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν λόγο να δώσουν δημοσιονομικό χώρο και να μην επιμείνουν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Μία κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη. Οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε βασίζονται σε μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια από όλους, πρέπει όμως να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση».

Δημοφιλή