ΔΙΕΘΝΕΣ
14/12/2016 10:12 EET | Updated 14/12/2016 10:12 EET

Στην Ουκρανία θα επιστραφούν τα χρυσά κειμήλια της Κριμαίας

Heritage Images via Getty Images
Sword with Sheath, 6th-5th cent. BC. Found in the collection of Ukrainian National Academy of Sciences, Simferopol. Artist : Scythian Art. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Στην Ουκρανία και όχι σε μουσεία της Κριμαίας θα επιστραφούν οι χρυσοί θησαυροί της Κριμαίας, με απόφαση Ολλανδικού Δικαστηρίου.

Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο του 2014, η συλλογή των αρχαίων, χρυσών θησαυρών της φιλοξενούνταν προσωρινά στο μουσείο Allard Pireson στο Άμστερνταμ, στα πλαίσια έκθεσης για τα «μυστικά της Μαύρης Θάλασσας». Έκτοτε δημιουργήθηκε διαμάχη για το που θα επιστραφούν τα κειμήλια.

Η διαμάχη διήρκεσε δύο χρόνια, με το ολλανδικό δικαστήριο να αφήνει την Ουκρανία να αποφασίσει εάν θα επιστραφούν τα χρυσά αντικείμενα στην Κριμαία. Η συλλογή τελικά θα φιλοξενείται σε μουσεία της Ουκρανίας, η οποία θα κληθεί να αποζημιώσει το μουσείο Allard Pireson με 110.000 ευρώ για τις εργασίες συντήρησης των τελευταίων δύο ετών.

«Η Ουκρανία νίκησε σε κάθε περίπτωση», ανέφερε η υφυπουργός Πολιτισμού της χώρας, Σβετλάνα Φομένκο.

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού αποδοκίμασε την συγκεκριμένη απόφαση, κατηγορώντας την Ολλανδία ότι παραβιάζει τους κανόνες διεθνών ανταλλαγών ανάμεσα σε Μουσεία και την δυνατότητα των κατοίκων της Κριμαίας να έχουν πρόσβαση στα κειμήλιά τους.