Οχάιο: Βέτο στην πρόταση απαγόρευσης των αμβλώσεων μόλις γίνεται αντιληπτός ο καρδιακός παλμός του εμβρύου

Οχάιο: Βέτο στην πρόταση απαγόρευσης των αμβλώσεων μόλις γίνεται αντιληπτός ο καρδιακός παλμός του εμβρύου
Pregnant woman in hospital.
Pregnant woman in hospital.
John Paul Armstrong via Getty Images

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κάσιτς, υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 20η εβδομάδα κύησης, όμως άσκησε βέτο σε σκληρότερη νομοθεσία που προέβλεπε την απαγόρευση του τερματισμού της κύησης μόλις γίνει αντιληπτός ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, δηλαδή ήδη από την έκτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Ο Κάσιτς, που τάσσεται κατά των αμβλώσεων, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η νομοθεσία για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα είναι αντίθετη στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι το βέτο του ήταν «προς το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το νέο νομοσχέδιο είναι «η καλύτερη, νομικά πιο σωστή και βιώσιμη προσέγγιση στην προστασία της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής».

Νομοσχέδια για την απαγόρευση του τερματισμού των κυήσεων μετά τις 20 εβδομάδες έχουν υιοθετηθεί σε 15 αμερικανικές πολιτείες, όμως τα ομοσπονδιακά δικαστήρια της Αριζόνα και του Άινταχο έχουν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Επικριτές της νομοθεσίας των 20 εβδομάδων τη θεωρούν ένα μέσο για να ανατραπεί η απόφαση του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου που ορίζει ότι η άμβλωση είναι νόμιμη μέχρι το έμβρυο να θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, συνήθως μεταξύ της 22ης και 24ης εβδομάδας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή