ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2016 14:03 EET | Updated 24/12/2016 14:03 EET

Φέτος τα Χριστούγεννα η Ουκρανία είναι «μόνη στο σπίτι»

Valentyn Ogirenko / Reuters
Children dressed in traditional costumes sing Christmas carols as they gather to celebrate the Orthodox Christmas at a compound of the National Architecture museum in Kiev, Ukraine, January 7, 2016. Most Orthodox Christians celebrate Christmas according to the Julian calendar on January 7, two weeks after most western Christian churches that abide by the Gregorian calendar. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Με τον μικρό Κέβιν από την κλασσική χριστουγεννιάτικη ταινία «Μόνος στο Σπίτι» παρομοιάζει την Ουκρανία ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Vijai Maheshwari σε άρθρο του στο Politico.

Εκτός από το γεγονός ότι η ταινία εμπεριέχει το τραγούδι «Carol of the Bells» του Ουκρανού Mykola Leontovych, η ίδια η υπόθεση της ταινίας θυμίζει αρκετά την αίσθηση που έχουν πολλοί Ουκρανοί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την άνοδο του φιλορώσου Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οικογένεια του μικρού Κέβιν αναχώρησε για την Ευρώπη χωρίς τον ίδιο και αυτός έμεινε μόνος να προστατέψει το σπίτι του από τους επίδοξους κλέφτες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει, σύμφωνα με τον Maheshwari, και στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια: Εδώ και αιώνες κλήθηκαν να αμυνθούν απέναντι σε άπληστους ξένους και να βρουν έξυπνους τρόπους να προστατέψουν τα σύνορά τους.

Ως παράδειγμα εφευρετικότητας ο αρθρογράφος φέρνει το γεγονός ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε παλιά σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη και τανκ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στις μάχες με την Ρωσία στα ανατολικά της χώρας. Αυτές οι κινήσεις θυμίζουν αρκετά εκείνες του Κέβιν στο «Μόνος στο Σπίτι» που χρησιμοποιεί για όπλα απλά, καθημερινά αντικείμενα που βρίσκει μπροστά του.

Σύμφωνα όμως με τον Maheshwari, φέτος τα Χριστούγεννα οι Ουκρανοί ίσως ταυτιστούν λίγο περισσότερο με τον μικρό πρωταγωνιστή της ταινίας, και αυτό λόγω της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ο Τραμπ τηρήσει την υπόσχεσή του για συμφιλίωση των ΗΠΑ με την Ρωσία, τότε η Ουκρανία θα χάσει τον πιο δυνατό της σύμμαχο και θα βρεθεί «μόνη στο σπίτι» απέναντι σε μια σειρά κινδύνων.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται ακόμα και στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ίσως να αποσύρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Ακόμα και η Πολωνία, στενός σύμμαχος της χώρας στην Ευρώπη, δείχνει να την εγκαταλείπει, μετά την στροφή προς στην άκρα δεξιά και τον εθνικισμό.

Ο Maheshwari ωστόσο παραμένει αισιόδοξος, εξηγώντας ότι ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία για την Ουκρανία να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς την ξένη καθοδήγηση. «Θα υπάρξει πίεση να καταπολεμηθεί άμεσα η διαφθορά», εξηγεί.