ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2017 05:37 EET | Updated 09/01/2017 05:38 EET

Η αστυνομία της... ρύπανσης θα περιπολεί τους δρόμους του Πεκίνου

VCG via Getty Images
JINAN, CHINA - JANUARY 05: Passengers wait at the railway station as smog has grounded flights and closed highways on January 5, 2017 in Jinan, Shandong Province of China. Passengers take trains instead as several flights has been delayed or canceled and highways has been closed due to low visibility in Jinan. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Ειδικό σώμα της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συστάθηκε στην Κίνα, την στιγμή που τα επίπεδα ρύπων «χτυπούν κόκκινο» στο Πεκίνο. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα έχει υπογράψει την διεθνή συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, παρά τις αρχικές αμφιβολίες.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για να αγγίξουμε τις προσδοκίες του κοινού», ανέφερε ο δήμαρχος του Πεκίνου, Cai Qi, αφότου ανέφερε τα σχέδιά του να κλείσει 500 εργοστάσια και να αποσύρει 300.000 αυτοκίνητα.

Ο «πόλεμος» κατά της ρύπανσης στην Κίνα άρχισε το 2014, όμως το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Το νέο αστυνομικό σώμα θα επιβάλει πρόστιμα σε όσους ψήνουν σε εξωτερικούς χώρους, καίνε σκουπίδια ή παραβιάζουν με κάποιο τρόπο την νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, οι επικριτές του Qi ανησυχούν ότι τα νέα μέτρα δεν θα προσφέρουν τίποτα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται στις εκπομπές καυσαερίων από τις βιομηχανικές μονάδες. Παρά τον «κόκκινο συναγερμό», οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν ενεργά εργοστάσια σε καθημερινή βάση.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αυξημένη χρήση ΙΧ. Εκτιμάται ότι το 32% της ρύπανσης προέρχεται από τις εκπομπές των αυτοκινήτων, με την κυβέρνηση να κατηγορείται ότι διστάζει να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος.

H ρύπανση φέρεται να οφείλεται για τους θανάτους 1 εκατ. Κινέζων ετησίως.

Sponsored Box