Ειδησεις

Συμφωνία Γεννηματά και Παπανδρέου για συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ΚΙΔΗΣΟ

eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά και εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση που αναφέρει:

«Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Ο κ. Παπανδρέου, αποχωρώντας από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, περιορίστηκε να πει ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις προηγούμενες ημέρες οι δυο πρόεδροι είχαν τηλεφωνικές επαφές, ενώ ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον οποίο συζήτησε σημαντικές λεπτομέρειες για τη συνεργασία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε ανοικτό να παραβρεθεί ο ίδιος και όσοι διετέλεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι μαζί του στο ΚΙΔΗΣΟ στη συγκέντρωση που έχει καλέσει για το επόμενο Σάββατο η Φώφη Γεννηματά.

Η ΔΗΜΑΡ χαιρετίζει την συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. την οποία χαιρετίζει, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, «υπάρχει η αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς, σαφώς οριοθετημένου, τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ».

Για την ΔΗΜΑΡ, η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία, όπως των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των κινήσεων πολιτών, ενισχύει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε προοδευτική κατεύθυνση.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση ενότητας όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η κατάθεση, για πρώτη φορά, χαρτών με στόχο την επίλυση του.

«Απαιτείται μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα και δημιουργούνται συνθήκες de facto διχοτόμησης. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβάλουν προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός συμβιβασμού, και μίας λύσης που θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό. Η χώρα μας δεν πρέπει να πάει πιο πίσω σε σχέση με ότι συμφωνήσει η Κύπρος, καθώς σταθερή μας θέση είναι ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, αποφάσισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του να πραγματοποιηθεί στις 28/1/17