ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2017 07:54 EET | Updated 18/01/2017 07:56 EET

Δράστης Κωνσταντινούπολη: Πήρα διαταγές από το Ισλαμικό Κράτος

OZAN KOSE via Getty Images
A Turkish special force police officer walks in front of the Reina nightclub on January 4, 2017 in Istanbul, three days after a gunman killed 39 people on New Year's night. The gunman had fought in Syria for Islamic State jihadists, a report said on January 3, as Turkish authorities intensified their hunt for the attacker. Of the 39 dead, 27 were foreigners, mainly from Arab countries, with coffins repatriated overnight to countries including Lebanon and Saudi Arabia. / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Ο Ουζμπέκος που πυροβόλησε και σκότωσε 39 ανθρώπους τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης είπε στην αστυνομία πως αναγκάσθηκε να αλλάξει στόχο την τελευταία στιγμή για να αποφύγει τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πως έδρασε βάσει διαταγών που έλαβε από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αναφέρει σήμερα εφημερίδα.

Ο ένοπλος, το όνομα του οποίου είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, όπως ανακοίνωσαν χθες οι τουρκικές αρχές, είχε αρχικά πάρει εντολή να επιτεθεί στην περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ και οι οδηγίες του ήρθαν από την Ράκα, το συριακό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, είπε στην κατάθεσή του στην αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Πήγα στο Ταξίμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά. Δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσω την επίθεση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Μου δόθηκαν οδηγίες να ψάξω για έναν νέο στόχο στην περιοχή. Γύρισα την ακτή γύρω στις 10 μ.μ. με ένα ταξί», είπε αναφερόμενος στην ακτή του Βοσπόρου όπου βρίσκεται το νυκτερινό κέντρο Ρέινα.

«Το Ρέινα έμοιαζε κατάλληλο για την επίθεση. Δεν φαινόταν να υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας». Η Hurriyet δεν αναφέρει πώς περιήλθε στην κατοχή της η κατάθεση του Μασαρίποφ στην αστυνομία και το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)