ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2017 06:48 EET | Updated 24/01/2017 06:48 EET

Ολλανδία: «Συμπεριφερθείτε κανονικά ή φύγετε», είναι το προεκλογικό σύνθημα του πρωθυπουργού Ρούτε

Bloomberg via Getty Images
Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι όποιος απορρίπτει τις αξίες της χώρας, θα πρέπει να φύγει.

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, ο Ρούτε έστειλε μια ανοικτή επιστολή «προς όλους τους Ολλανδούς», η οποία δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην πρώτη σελίδα των ολλανδικών εφημερίδων και στην οποία παρουσιάζει το σύνθημα της εκστρατείας του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD): «Συμπεριφερθείτε. Κανονικά».

«Συμπεριφερθείτε κανονικά ή φύγετε», είναι το μήνυμα του Ρούτε, που διεκδικεί μια τρίτη θητεία, το οποίο θεωρήθηκε ότι υιοθετεί τη ρητορική του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), το οποίο εμφανίζεται να έχει μεγάλα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου.

Στην ανοικτή του επιστολή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απευθύνεται «στους ανθρώπους που αρνούνται να προσαρμοστούν, επικρίνουν τις συνήθειές μας και απορρίπτουν τις αξίες μας» και τους λέει: «συμπεριφερθείτε κανονικά ή φύγετε».

Οι Ολλανδοί αισθάνονται ολοένα και πιο άβολα με τους ανθρώπους που καταχρώνται την ίδια την ελευθερία για την οποία ήρθαν στη χώρα, εξήγησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Καμιά φορά φαίνεται ότι πλέον κανείς δεν συμπεριφέρεται κανονικά», προσθέτει ο Ρούτε, αναφερόμενος επίσης «στους ακοινώνητους ανθρώπους που έχουν την εντύπωση ότι έχουν πάντα προτεραιότητα, που αφήνουν σκουπίδια στον δρόμο».

«Όμως η λύση δεν είναι να βάλουμε όλο τον κόσμο στο ίδιο τσουβάλι, να προσβάλουμε ή να απελάσουμε από τη χώρα ολόκληρες ομάδες», τόνισε στην επιστολή του.

Το καλοκαίρι ο Ρούτε είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε απευθυνόμενους στους νεαρούς αλλοδαπούς ότι αν δεν αποδέχονται τις ολλανδικές αξίες, μπορούν «να φύγουν».

Οι εκλογές στην Ολλανδία θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό PVV του Γκέερτ Βίλντερς δίνει μάχη στήθος με στήθος με το VVD του Ρούτε.

Απαντώντας στην επιστολή του Ρούτε, ο Βίλντερς την χαρακτήρισε ψέμα: «Ο άνθρωπος των ανοικτών συνόρων, του τσουνάμι της παροχής ασύλου, της μαζικής μετανάστευσης, του εξισλαμισμού, των ψευδών και της παραπλάνησης», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ακόμη κι αν ο Βίλντερς καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς ο Ρούτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πλέον οι εκλογές επικεντρώνονται κυρίως σε εθνικά ζητήματα, και όχι στα παραδοσιακά, όπως η οικονομία και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών CDA Σίμπραντ βαν Μπούμα κατηγόρησε τον Ρούτε ότι προΐσταται μιας «ηθικής κρίσης».