ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2017 09:39 EET | Updated 24/01/2017 10:12 EET

Ιράν, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν για την επιτήρηση της εκεχειρίας στη Συρία

Anadolu Agency via Getty Images
ASTANA, KAZAKHSTAN - JANUARY 23: Kazakhstan's Foreign Minister Kairat Abdrakhmanov (3rd R) takes part in the first session of Syria peace talks in Astana, Kazakhstan on January 23, 2017. (Photo by Aliia Raimbekova/Anadolu Agency/Getty Images)

Το Ιράν, η Ρωσία, και η Τουρκία θα συστήσουν έναν τριμερή μηχανισμό που θα επιτηρεί και θα διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με την εκεχειρία στη Συρία, θα αποτρέπει οποιεσδήποτε προκλήσεις και θα καθορίζει πώς ακριβώς θα λειτουργεί η εκεχειρία, ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Κατά το τέλος των συνομιλιών για τη Συρία στην Αστάνα, η Τεχεράνη, η Μόσχα και η Άγκυρα ανέφεραν επίσης ότι υποστηρίζουν την προθυμία των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 8 Φεβρουαρίου, και την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η συριακή αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση της Δαμασκού στηρίζουν την κοινή ανακοίνωση.

Δυσαρεστημένοι οι Σύριοι αντάρτες

Οι Σύριοι αντάρτες δεν είναι ευτυχείς με την ανακοίνωση για τη δημιουργία μηχανισμού εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία, στο Ιράν και στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Το Ιράν ηγείται στρατιωτικών επιθέσεων σε ορισμένες περιοχές και οδηγεί σε αναγκαστικές εκτοπίσεις χιλιάδων Σύρων και προκαλεί αιματοχυσία. Η ανακοίνωση νομιμοποιεί αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας δεύτερος αντιπρόσωπος, που είπε πως η αντιπολίτευση δεν θα εγκρίνει την ανακοίνωση, είπε πως η Τουρκία ήταν αδύναμη στις διαπραγματεύσεις και ανίκανη να διασφαλίσει τη θέση των ανταρτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)