Η Ολλανδία «απαντά» στο νόμο Τραμπ κατά των αμβλώσεων με Διεθνές Ταμείο για τις που γυναίκες πλήττονται

Η Ολλανδία «απαντά» στο νόμο Τραμπ κατά των αμβλώσεων με Διεθνές Ταμείο για τις γυναίκες που πλήττονται
Anti-Trump demonstrators protest at abortion rights rally in Chicago, Illinois, January 15, 2017. REUTERS/Kamil Krzaczynski
Anti-Trump demonstrators protest at abortion rights rally in Chicago, Illinois, January 15, 2017. REUTERS/Kamil Krzaczynski
Kamil Krzaczynski / Reuters

Η Ολλανδία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διεθνές ταμείο για να αντιμετωπισθεί στο μέτρο του δυνατού το οικονομικό πλήγμα από την απαγόρευση της χρηματοδότησης των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν το συγκεκριμένο έργο των ΜΚΟ - που εστιάζει στην ενημέρωση των γυναικών για μεθόδους αντισύλληψης και δεν σχετίζεται με την τέλεση της πράξης της άμβλωσης- με 600εκατ δολάρια κατ' έτος.

Η ολλανδή υπουργός αρμόδια για την Αναπτυξιακή Συνεργασία Λιλιάνε Πλούμεν «θα αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας διεθνούς ταμείου που θα προσφέρει στις γυναίκες των αναπτυσσομένων χωρών πρόσβαση στην ενημέρωση, σε μέτρα αντισύλληψης και στην άμβλωση», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Διότι, εξηγεί η ίδια, «η απαγόρευση της άμβλωσης δεν οδηγεί σε λιγότερες αμβλώσεις, αλλά στην αύξηση, τόσο των ανεύθυνων πρακτικών σε παράνομους χώρους, όσο και της θνησιμότητας των γυναικών».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέγραψε τη Δευτέρα προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει τη χρηματοδότηση των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Το μέτρο ελήφθη την παραμονή της 44ης επετείου της απόφασης «Roe V. Wade», της εμβληματικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 1973 και δύο ημέρες μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις των γυναικών στις ΗΠΑ υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Η ανακοίνωση αναφέρεται ειδικά στην οργάνωση Marie Stopes International, η οποία πλήττεται από το μέτρο Τραμπ και εκτιμά ότι οι οικονομικές απώλειες που θα προκύψουν από την απαγόρευση Τραμπ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα οδηγήσουν σε 6,5 ανεπιθύμητες κυήσεις, 2,1 εκατομμύρια επικίνδυνες αμβλώσεις και 21.700 αναίτιους θανάτους γυναικών.

«Θα πρέπει να αντισταθμίσουμε αυτές τις οικονομικές απώλειες στο μέτρο του δυνατού, με ένα ταμείο ευρείας υποστήριξης, στο οποίο οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι κοινωνικές οργανώσεις θα μπορούν να κάνουν δωρεές», αναφέρει η Λιλιάνε Πλούμεν στην ανακοίνωσή της. «Ωστε οι γυναίκες να παραμείνουν κυρίαρχες του σώματός τους».

Η ολλανδή υπουργός θα έλθει αυτήν την εβδομάδα σε επαφή με τους ομολόγους της στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη συλλογή πόρων, μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση NOS.

Τον περασμένο χρόνο, η οικονομική υποστήριξη της Ολλανδίας σε γυναικείες οργανώσεις επέτρεψε την αποφυγή 6 εκατομμυρίων ανεπιθύμητων κυήσεων και μισού εκατομμυρίου αμβλώσεων χάρις στην πρόσβαση στην ενημέρωση.

«Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί αυτές τις επιδόσεις», δήλωσε η ολλανδή υπουργός «πολύ απογοητευμένη» από το μέτρο Τραμπ. «Δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει αυτό».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή