ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2017 15:22 EET | Updated 30/01/2017 15:22 EET

Τριβές και στις σχέσεις Μεξικού-Ισραήλ για το τείχος Τραμπ

Lior Mizrahi via Getty Images
JERUSALEM, ISRAEL - JANUARY 26: (ISRAEL OUT) Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks to members of the diplomatic corps in Israel in the Yad Vashem Synagogue on January 26, 2017 in Jerusalem, Israel. Thousands of people will come together today to remember and honour the millions killed in the Holocaust and mark the 71th anniversary of the liberation of Auschwitz by Soviet troops on 27th January, 1945. Auschwitz was among the most notorious of the concentration camps run by the Nazis during WWII and whilst it is impossible to put an exact figure on the death toll it is alleged that over a million people lost their lives in the camp, the majority of whom were Jewish. (Photo by Lior Mizrahi/Getty Images)

Το Μεξικό απαίτησε σήμερα, Δευτέρα, από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη μετά την στήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τον Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της ανέγερσης του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ κρίνοντας πως είναι «ελάχιστα αποδεκτές» οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

«Αναμένουμε να δοθούν διευκρινίσεις, να υπάρξει διόρθωση. Πιστεύω ότι μια συγγνώμη θα ήταν το προσήκον σε αυτήν την περίπτωση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Βιντεγαράι στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa.

«Θα ρωτούσα τον πρωθυπουργό Νετανιάχου: πόσα τείχη είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα θέλει να χτίσει; Είναι προφανές ότι αναφερόταν στις σχέσεις με το Μεξικό και θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα λεγόμενά μας» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι «στενός φίλος» του Μεξικού.

«Είναι απόλυτα ακατανόητο ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) να εκφράζεται κατ' αυτόν τον τρόπο, κάτι που ειλικρινά θεωρούμε ότι αποτελεί μια επιθετική ενέργεια» συμπλήρωσε ο Μεξικανός υπουργός.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες ότι πλήγωσε τους Μεξικανούς, καθώς υποστήριξε την ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι έχουν εξαπολύσει μια «μπολσεβίκικη εκστρατεία» εναντίον του.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε την οργή των Μεξικανών καθώς σχολίασε το Σάββατο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο. Εγώ έχτισα ένα τείχος κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Ισραήλ (με την Αίγυπτο). Αυτό εμπόδισε την παράτυπη μετανάστευση. Μεγάλη επιτυχία. Θαυμάσια ιδέα» ήταν το tweet που ανήρτησε ο Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού διατύπωσε την Κυριακή «την βαθιά του έκπληξη, την αποδοκιμασία του και την απογοήτευσή του».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να απαντήσει στον Τραμπ ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα τον φράκτη του Ισραήλ με την Αίγυπτο.

«Τώρα (τα ΜΜΕ) μόλις μου είπαν: Πληγώσατε το Μεξικό, καταστρέψατε τις σχέσεις με εκείνους. Όμως ποιος μίλησε για το Μεξικό εδώ; Έχουμε καλές σχέσεις κι αυτό θα συνεχιστεί» δήλωσε ο ίδιος από την Ιερουσαλήμ σε μια εκδήλωση του κόμματός του.

«Τα αριστερά ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια μπολσεβίκικη εκστρατεία εκτοξεύοντας τα πυρά τους, προχωρώντας σε πλύση εγκεφάλου και συκοφαντίας εναντίον μου και της οικογένειάς μου» πρόσθεσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box