ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2017 12:54 EET | Updated 31/01/2017 12:54 EET

Από τι πάσχει τελικά ο Τραμπ;

Getty Images

Για πρώτη φορά στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας, ψυχίατροι μιλούν δημοσίως για την ψυχική υγεία του προέδρου τους. Παρ' ότι απαγορεύεται η δημοσίευση της διάγνωσης ενός οποιοσδήποτε προσώπου, πόσο μάλλον ενός προέδρου, ολοένα και περισσότεροι ψυχίατροι προειδοποιούν, σύμφωνα με τον Independent, ότι ο Τραμπ παρουσιάζει στοιχεία «επικίνδυνων» διαταραχών προσωπικότητας.

Πρώτος, ο ψυχοθεραπευτής από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Τζον Ντ. Γκάρτνερ, είχε δηλώσει στο USANews ότι ο Τραμπ διαθέτει χαρακτηριστικά που συνιστούν επικίνδυνη την άνοδό του στην εξουσία. Ο πρόεδρος φέρεται να πάσχει από μια επικίνδυνη μορφή ναρκισσιστικής διαταραχής (malignant narcissism), η οποία συνοδεύεται από αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα και σαδιστικές τάσεις.

Ο Γκάρτνερ δεν έχει εξετάσει τον Τραμπ στο ιατρείο του, όμως, παρατηρώντας τα λόγια και τις πράξεις του, θεωρεί ότι διαθέτει όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της διαταραχής. Ο ίδιος κρίνει ακόμα ότι ο πρόεδρος πάσχει και από υπομανία, που κάνει τα άτομα να διακατέχονται από αισθήματα υπεροχής και παντοδυναμίας. Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής», η διάγνωση του ψυχοθεραπευτή ταυτίζεται σε πολλά σημεία και με τις διαγνώσεις άλλων γιατρών.

Η κλινική ψυχολόγος Τζούλι Φουτρέλ δήλωσε στο NYDaily News ότι ο Τραμπ πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι οι διαμαρτυρίες τους δεν θα συγκινήσουν τον «βασιλιά Τραμπ». Όπως εξηγεί, ο ίδιος αδυνατεί να δει την πραγματικότητα.

«Θες μια πορεία τριών εκατομμυρίων γυναικών; Δεν τον συγκινεί. Θες οι σύμβουλοί του να του εξηγήσουν ότι οι πολιτικές επιλογές του δεν λειτουργούν; Δεν τον ενδιαφέρει αυτό», τόνισε.

Τον Δεκέμβριο, τρεις διακεκριμένοι καθηγητές ψυχιατρικής είχαν γράψει επιστολή στον Μπάρακ Ομπάμα, η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post, στην οποία ζητούσαν να περάσει ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος από ψυχιατρική εξέταση.

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την μεγάλη ανησυχία μας όσον αφορά την ψυχική υγεία του εκλεγμένου προέδρου. Τα επαγγελματικά μας κριτήρια δεν μας επιτρέπουν να δημοσιεύσουμε την διάγνωση ενός δημόσιου προσώπου που δεν έχουμε οι ίδιοι εξετάσει», έγραφαν, προσθέτοντας ορισμένα «ανησυχητικά» χαρακτηριστικά του προέδρου, όπως είναι η μεγαλομανία του.