ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/02/2017 15:21 EET | Updated 19/02/2017 15:22 EET

Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές εξετάζει η ΕΣΕΕ

SOOC

«Οι περισσότεροι έμποροι αγνοούν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους διότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών». Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από τις 6 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι τη πρώτη εβδομάδα μόνο το 1/3 των εμπόρων ήταν ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούνται να καταβάλλουν.

Αναλυτικότερα, από το 33% που είχαν ενημερωθεί για το ύψος των νέων εισφορών τους, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 14% υψηλότερες και το 9% στα ίδια επίπεδα.

Τα στοιχεία αυτά θα αναφέρει αύριο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στην εισήγησή του στο διοικητικό συμβούλιο της συνομοσπονδίας με θέμα τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων και το ενδεχόμενο προσφυγής της ΕΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα υποβολής δήλωσης επιφύλαξης για τις εισφορές που θα καταβάλουν οι έμποροι στον ΕΦΚΑ.

Βασίλης Κορκίδης

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι η ουσία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δεν είναι να αναδείξει ότι οι έμποροι πληρώνουν προσωρινά λιγότερα, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στο μέλλον.

«'Αλλωστε», όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι προβλέψεις για το σύνολο των εσόδων από τις εισφορές του ΕΦΚΑ, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Υπάρχουν λάθη και αδικίες στο νέο σύστημα που δύσκολα διορθώνονται. Στο σύνολο των ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, τα 2/3 δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πληρώνουν και πως υπολογίζονται. Μόνο το 1/3 γνωρίζει το ύψος των εισφορών, αλλά και πάλι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό ποσό, αφού θα προκύψει εκκαθάριση στο τέλος του έτους σύμφωνα με τα έσοδα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι ότι το μεγάλο ποσοστό άγνοιας, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η εξαγωγή των συμπερασμάτων απαιτεί μεγαλύτερο δείγμα ερωτηθέντων και ερωτήσεων, ώστε η διατύπωση της έρευνας να μην δώσει λάθος εντυπώσεις για τη πραγματική κατάσταση του νέου ασφαλιστικού. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ τη Δευτέρα 20/2/17 θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θα προσφύγουμε μεμονωμένα ή με άλλους φορείς, μέσω φυσικών προσώπων στο ΣτΕ καθώς και στην υποβολή δήλωσης επιφύλαξης που θα κοινοποιήσει ο καθένας επί αποδείξει, με τη πρώτη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ»

Δείγμα δήλωσης επιφύλαξης

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η δήλωση επιφύλαξης προτείνεται να έχει την εξής παρακάτω μορφή:

«Προς τον Ε.Φ.Κ.Α.

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, με ΑΜΚΑ …….…, δια της παρούσης δηλώνω ότι οι μηνιαίες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 1.1.2017 και εφεξής, δυνάμει των ατομικών ειδοποιήσεων που μου κοινοποιούνται, γίνονται με τη ρητή επιφύλαξη ασκήσεως κάθε νομίμου δικαιώματός μου, και ιδίως της διοικητικής ή/και δικαστικής αμφισβήτησης και προσβολής όλων των σχετικών πράξεων, είτε προσωρινών, είτε οριστικών. Σε καμία περίπτωση η όποια καταβολή εκ μέρους μου, με οποιοδήποτε τρόπο και αν γίνεται, δεν συνιστά αναγνώριση χρέους ή αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων και οφειλών.

Τόπος, Ημερομηνία

Ο Δηλών»

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας

Η ΕΣΕΕ, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα στο 100% για να υπάρξουν αναλυτικά και σωστά συμπεράσματα. Η έρευνα της ΕΣΕΕ επιχειρεί, ακόμη, να δώσει απαντήσεις στα εξής 7 βασικά ερωτήματα:

1. Γνωρίζουν τι σύνταξη αναλογεί σε μικρότερες εισφορές;

2. Γνωρίζουν οι έμποροι ότι θα πάρουν το 40% των εισφορών που πληρώνουν;

3. Γνωρίζουν ότι πρέπει να ζούν 99 έτη για να εισπράξουν όσα έδωσαν;

4. Γνωρίζουν, ότι οι θεωρούμενες μικρές εισφορές "πνίγουν" όσα έχουν καταβάλει;

5. Γνωρίζουν, ότι η αναλογικότητα των νέων και παλαιών συντάξεων είναι άνιση;

6. Γνωρίζουν ότι οι σημερινές εισφορές "εξανεμίζουν" τον υπολογισμό της σύνταξης, των συνεπών και όσων πλήρωναν ανελλιπώς;

Γνωρίζουν ότι οι μειωμένες εισφορές, αναλογούν σε μέσω όρο 172 ευρώ εθνική σύνταξη και 30 ευρώ αναλογική;

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)