ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/03/2017 13:37 EET | Updated 03/03/2017 14:08 EET

Βίζερ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Χωρίς το ΔΝΤ θα υπάρξει νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο

Bloomberg via Getty Images
Thomas Wieser, president of the Eurogroup Working Group, speaks during a panel session at the Financial Risk and Stability Network conference in Berlin, Germany, on Thursday, Oct. 30, 2014. Federal Deposit Insurance Corp. Vice Chairman Thomas Hoenig said that risk-weighting method of capital measurement is 'fundamentally in error' at the event. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

«Αν το θέλουν όλοι, μπορούμε να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή» τόνισε ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο 2o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μάλιστα δεν έκρυψε και τη δυσαρέσκεια του για τη χρονοτριβή στο κλείσιμο της αξιολόγησης δηλώνοντας χαρακτηριστικά : «Είμαστε στη β’ αξιολόγηση και αυτό είναι ελαφρά «καταθλιπτικό» καθώς έχουμε φτάσει ήδη στο μέσο του προγράμματος. Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει πρόοδος, θετικά σημάδια και μπορούμε να προχωρήσουμε».

Κατά τον Βίζερ χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις ώστε οι αρνητικές ανισορροπίες που υπάρχουν στη χώρα να αντιμετωπιστούν.».

Αναφορικά με το Grexit, ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι σαν ενδεχόμενο ήταν ήταν κάποια στιγμή στο τραπέζι αλλά πλέον αυτό το κλίμα έχει αντιστραφεί πλήρως.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και τότε όπως υποστήριξε: «Θα είναι πολύ πιο εύκολη η «πλεύση».

Ασκώντας κριτική σε όσους ζητούν να φύγει το ΔΝΤ, τόνισε ότι αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε νέο ελληνικό πρόγραμμα το Φθινόπωρο: «Πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε το φθινόπωρο σε ένα καινούργιο πρόγραμμα και αυτό θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αυτό θα ήταν καταστροφικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος και αν μπορούν να γίνουν βήματα πριν το Σεπτέμβριο (γερμανικές εκλογές) είπε ότι έγινε εξειδίκευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. «Δεν είναι στραγάλια η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ».

Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα γίνουν και άλλα υπό όρους μετά το τέλος του προγράμματος. «Στο ΔΝΤ θέλουν πολύ περισσότερη εξειδίκευση», είπε και πρόσθεσε «Θα δούμε στο Eurogroup που θα αποφασίσει τι θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευση όσων έχουμε ήδη αποφασίσει πίσω στον Μάιο».

Υποστήριξε ότι εκτός της Ευρώπης πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική δέσμευση 19 ΥΠΟΙΚ και των Θεσμών να κάνουν κάτι στα μέσα του 2018 είναι τόσο δεσμευτικό όσο και να είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα. Είναι μια δέσμευση από την οποία κανείς δεν θα κάνει πίσω.

Τέλος, σημείωσε ότι εύχεται να υπάρξει στο μέλλον ένας δημόσιος τομέας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και «διαπραγματεύσεις χωρίς τόσο πολύ δράμα».