ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2017 19:27 EEST | Updated 28/03/2017 19:27 EEST

Και τώρα η σειρά της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα αναθεώρησης των «ανώφελων» μέτρων του Ομπάμα

Bloomberg via Getty Images
U.S. President Donald Trump speaks during a listening session with the Fraternal Order of Police in the Roosevelt Room of the White House in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, March 28, 2017. Trump will sign an executive order Tuesday that will in part reverse two main planks of federal efforts under President Barack Obama to adapt to climate change, a senior White House official told reporters. Photographer: Ron Sachs/Pool via Bloomberg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο διατάσσει να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν διάφορα από τα «ανώφελα» –κατ' αυτόν– μέτρα που είχε λάβει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για το κλίμα, ειδικά το «Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια», που επέβαλε μεταξύ άλλων στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα να μειώσουν ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το επίπεδο του 2005.

Σε μια σύντομη ομιλία του στην έδρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αναφέρθηκε παρά μία φορά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι βούλησή του είναι να «τερματίσει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα».

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου διατείνεται ότι τα μέτρα που είχε λάβει ο Ομπάμα πλήττουν άδικα τις εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου και του άνθρακα. Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Τραμπ προκαλεί την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, που έχουν καταστήσει σαφές πως προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο βασικός στόχος του διατάγματος, το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια, επέβαλε στις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίου από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, κάτι που χαρακτηριζόταν κρίσιμο προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν 190 χώρες στο Παρίσι το 2015.

Το αποκαλούμενο διάταγμα του Τραμπ για την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία» καταργεί ακόμη διατάξεις που προέβλεπαν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου και το βάρος που έχει γενικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής και την αδειοδότηση εξοπλισμού.

«Κάνω ιστορικά βήματα για να αρθούν οι περιορισμοί για την αμερικανική ενέργεια, την διακοπή των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την ακύρωση διατάξεων οι οποίες σκοτώνουν θέσεις εργασίας», διατράνωσε ο Τραμπ στην ομιλία του στην EPA, πλαισιωμένος από ανθρακωρύχους.

Το διάταγμα είναι η πιο τολμηρή κίνηση του Τραμπ ώστε να άρει μεγάλο μέρος των κανονιστικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου, του αερίου και της εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη κ.λπ., όπως υποσχέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Όμως αναλυτές για ενεργειακά θέματα και στελέχη εταιρειών αμφισβητούν κατά πόσον η κίνηση του Τραμπ θα βοηθήσει τις βιομηχανίες, ενώ οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλουν τις αποφάσεις του.

Η κίνηση του Τραμπ με στόχο την ενίσχυση των εταιρειών του κλάδου των ορυκτών καυσίμων εγείρει πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού.

Η διαδικασία επανεξέτασης των υπαρχουσών διατάξεων αναμένεται πάντως να «πάρει κάποιο καιρό», παραδέχεται η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς θα πρέπει να υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)