ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2017 08:06 EEST | Updated 30/03/2017 08:26 EEST

«Εντελώς πολιτική» κίνηση η σύλληψη στις ΗΠΑ του Τούρκου τραπεζίτη, υποστηρίζει η Άγκυρα

OZAN KOSE via Getty Images
A view of a logo at the entrance of a Halkbank branch on Februrary 14, 2014, in Istanbul. Six suspects in the massive graft probe that has engulfed the Turkish government, including the former general manager of state-run Halkbank, Süleyman Aslan, were released by an Istanbul court pending trial, on February 14, 2014. AFP PHTO / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Η σύλληψη στις ΗΠΑ ενός κορυφαίου Τούρκου τραπεζίτη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε μια σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είναι μια «εντελώς πολιτική» κίνηση, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ ένας σύμβουλος του Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές κινήσεις αναφορικά με τη σύλληψη του τραπεζίτη.

Το στέλεχος της Halkbank κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δικάζεται ήδη. Ο Μποζντάγ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τον Ζαράμπ ή την Τουρκία.

Η σύλληψη κλιμακώνει μια υπόθεση που τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τη δίωξη κατά του Ζαράμπ με «απώτερες σκοπιμότητες». Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο 2016 στο Μαϊάμι.

«Δεν υπάρχει σ' αυτό τίποτε νομικά υγιές και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εντελώς πολιτική σκευωρία», δήλωσε ο Μποζντάγ μιλώντας στο δίκτυο A Haber. «Έχει στόχο να αμαυρώσει το κράτος, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας».

Οι μετοχές της Halkbank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, υπέστησαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μια ημέρα, κατά 14% μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Χακάν Ατίλα. Σήμερα σημείωσαν αύξηση 0,7%.

Ο Ατίλα κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Ζαράμπ για να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω αμερικανικών τραπεζών για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων οντοτήτων στη χώρα αυτή.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα και θα έχει συνομιλίες με τον Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post