5 λάθη που μάλλον κάνετε όταν μαγειρεύετε αβγά

5 λάθη που μάλλον κάνετε όταν μαγειρεύετε αβγά
Delicious benedict eggs prepared on a wood table in kitchen
esseffe via Getty Images
Delicious benedict eggs prepared on a wood table in kitchen

Αχ αβγά! Σε όποια μορφή και εάν μας τα σερβίρουν όταν πηγαίνουμε για το αγαπημένο μας κυριακάτικο brunch, είναι πάντα υπέροχα -και έτοιμα να φωτογραφηθούν για το Instagram.

Όταν όμως προσπαθούμε να τα ετοιμάσουμε στο σπίτι, δεν γίνονται ποτέ τα ίδια, ούτε σε γεύση ούτε σε εμφάνιση. Τι κάνουμε λάθος;

Το PureWow ζήτησε βοήθεια από τον «γκουρού των αβγών» Nick Korbee, ο οποίος είναι σεφ στο γνωστό εστιατόριο της Νέας Υόρκης Egg Shop και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου.

Ποια είναι λοιπόν τα 5 λάθη που κάνετε και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε; Ιδού!

Κάνετε αβγά ποσέ μέσα σε σκέτο νερό

Βράζετε νερό, πετάτε τα αβγά μέσα και όλα πηγαίνουν στραβά! Πώς μπορείτε να το διορθώσετε; Την επόμενη φορά, για να πετύχετε τα τέλεια αβγά ποσέ, προσθέστε στο νερό λίγο ξύδι ή χυμό από λεμόνι. Το οξύ που περιέχουν θα βοηθήσει στο να μην διαλυθούν τα αβγά σας και έτσι να παρουσιάσετε ένα άψογο τοστ με αβοκάντο. Δείτε και τον δικό μας οδηγό για το τέλειο αβγό ποσέ εδώ!

Τα ανακατεύετε υπερβολικά

Εάν κάνετε μία ομελέτα ή scrambled αβγά, μην τα ανακατεύετε μέχρι τελικής πτώσεων με το μίξερ ή με το χέρι μέχρι να γίνουν «αφρός». Απλώς ενώστε απαλά το ασπράδι με τον κρόκο μέχρι να να ενωθούν. Αυτό αρκεί!

Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά πολύ νωρίς

Πείτε για παράδειγμα ότι θέλετε να προσθέσετε στην ομελέτα σας τομάτες και σπανάκι ή άλλα λαχανικά. Μην βιάζεστε! Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και όταν τα αβγά σας είναι έτοιμα, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι δεν θα λιώσουν, ούτε θα δείχνει η ομελέτα σας σαν μία άμορφη μάζα.

Αναποδογυρίζετε τα αβγά χωρίς να έχετε εξασκηθεί

Μην ανησυχείτε, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις πλευρά σε ένα αβγό χωρίς να σπάσει ο κρόκος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι εξάσκηση. Υπάρχει ωστόσο και ένα κόλπο για να αποφύγετε έναν σπασμένο κρόκο. Καλύψτε το τηγάνι σας με ένα καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά. Έτσι θα μαγειρευτεί και το ασπράδι που καλύπτει τον κρόκο σας, χωρίς κανένας να καταλάβει τίποτα.

Τα βράζετε υπερβολικά

Εάν στα σφιχτά αβγά σας οι κρόκοι έχουν πάρει μια γκρι απόχρωση, τότε δεν ο χρόνος βρασμού τους είναι λάθος. Βάλτε τα αβγά σας σε νερό που έχει βράσει για 8 ή το πολύ 11 λεπτά και στη συνέχεια μέσα στο ψυγείο. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε τον απόλυτο οδηγό βρασίματος αβγού που σας έχουμε εδώ!